Андреа Арсовић осма у финалу гађања МК пушком тростав

Андреа Арсовић је освојила осмо место у гађању малокалибарском пушком из тростава (3 пута 40 метака) на Олимпијским играма у Токију. То је, за сада, трећи пласман у финале за српске стрелце на ОИ у главном граду Јапана, после сребра Дамира Микеца ваздушним пиштољем и четвртог места микса Зорана Аруновић/Дамир Микец.
AndreaArsovicpredfinale
Фото: ССС

Наша друга представница Сања Вукашиновић се пласирала на 25.позицију.

Андреа Арсовић је фантастично отворила квалификације. У првом, клечећем ставу је „убила“ одличних 396 кругова и после првих 40 метака држала челну позицију. Одличан резултат у првом ставу Андреу је поставио на прави пут. У добром ритму је гађала до краја. Квалификације је завршила са вредних 1.175 кругова и у финале ушла са пете позиције.

У финалу Андреа није тако силовито стартовала као у квалификацијама. После првих 15 метака, клечећим ставом, налазила се на седмој позицији. У следећем, лежећем ставу, пала је на осмо место. У финалу испадање почиње после десет хитаца из стојећег става (укупно 40.метак), када ватрену линију напуштају седмопласирана и осмопласирана. Андреа се после 40.серије налазила на осмом месту и завршила такмичење заједно са седмопласираном Словенком Живом Дворшак.

Злато је припало Нини Кристен (Швајцарска), европској првакињи из Болоње 2019. Друга је била Јулија Зикова из Русије, која је 2019. освојила злато на Европским играма, а треће њена земљакиња Јулија Каримова, актуелна светска шампионка.

Европска првакиња из Осијека ове године, Софија Ћекарело (Италија) није ушла у финале, заузела је 21.место, а победница из Рија, Барбара Енгелдер (Немачка) није ни дошла у Токио.

Олимпијске игре Токио, стрељачки турнир, осми дан

МК пушка тростав, жене, финале: 1. Нина Кристен (Швајцарска) 463,9, 2. Јулија Зикова (ОК Русије) 461,9, 3. Јулија Каримова (ОК Русије) 450,3, 4. Џанет Хег Дуештад (Норвешка) 439,9, 5.Саген Мадалена (САД) 427,8... 8. Андреа Арсовић 402,4. Квалификације (3 пута 40 метака): 1. Јулија Зикова (ОК Русије) 1.182, 2. Саген Мадалена (САД) 1.178, 3. Јолин Бер (Немачка) 1.178... 5. Андреа Арсовић 1.175 (396 клечећи, 391 лежећи, 388 стојећи став)... 25. Сања Вукашиновић 1.161 (385, 392, 384)....

Драган Доневић: Подстрек за нове олимпијске изазове

Шеф стручног штаба Драган Доневић, иначе и лични тренер Андрее Арсовић, је похвалио своју ученицу и посебно резултат у квалификацијама.

–Андреа је остварила одличан успех, посебно зато што јој тростав није главна дисциплина, већ ваздушна пушка. Међутим и малокалибарском пушком смо се интензивно припремали, а Арсовићева је показала да је у право време достигла праву форму. На највећем такмичењу постигла је други најбољи резултат квалификација у каријери по новим правилима, уведеним 2018, од када жене у троставу пуцају 120 метака. Прецизнија је била само на Европском првенству у Болоњи 2019, када је забележила 1.177 кругова. Квалификације је одрадила феноменално. Сјајно је почела у клечећем ставу, у коме је у последње време значајно напредовала. У лежећем мало попустила, а у последњем стојећем гађала на свом нивоу и супериорно стигла до финала, као пета.

Арсовићева има брз ритам гађања, међу првима је завршила квалификације, па потом чекала крај и расплет, али место међу осам најбољих јој ни у једном тренутку није било угрожено. Осмопласирана Норвежанка Дуештад је скупила четири круга мање од Андрее.

Скоро све финалисткиње су искусне такмичарке, са богатим спортским каријерама, попут Арсовићеве, али Доневић скреће пажњу на један детаљ.

–Нико од такмичарки из велесила попут Кине, Индије, Јужне Кореје, Италије, није изборио пласман међу осам најбољих, а Андреа јесте. Можда је у финалу могла да оствари и мало бољи пласман, али у борби за медаље много фактора одлучује. У сваком случају пласманом међу десет најбољих је испунила очекивања. Прво олимпијско финале у каријери је додатан подстрек за нове изазове. И сама ми је после финала рекла да јој је остварење у Токију ветар у леђа за наредне Олимпијске игре, да ће се борити да се прво квалификује, а потом и да у Паризу надмаши резултат из Токија.

О учинку Сање Вукашиновић, Доневић каже:

-За разлику од Андрее, Сањи је тростав примарна дисциплина. Али, стегнуто је почела меч. Притисак дебитантнског учешћа оставио трага. Пар лошијих хитаца у почетку јој је пореметило ритам. Међутим, радује што се борила до краја, није одустајала. Потврдила је да је такмичарка пред којом је будућност и од које у наредним годинама можемо да очекујемо врхунске резултате.

Стрељачки турнир се за српске стрелце завршава у понедељак, када ће се у гађању МК пушком из тростава такмичити Миленко Себић и Милутин Стефановић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести