Јована Арсић, најбоља српска веслачица: Форма натемпирана за СП у Београду и олимпијску норму

У години у којој је остварила највећи успех у каријери освајањем бронзе у скифу на Европском првенству на Бледу, најбоља веслачица Србије Јована Арсић имаће прилику да се први пут такмичи на светском шампионату пред домаћом публиком, у Београду.
veslanje
Фото: Светско веслање/Бенедикт Туфнел

Од 3. до 10. септембра Ада Циганлија биће центар светског веслања, а у конкуренцији ће се наћи више од 1.200 учесника, који ће поред жеље да се нађу на победничком постољу јурити и квалификационе норме за Олимпијске игре у Паризу 2024. Ово је прва прилика за веслаче да овере визу за главни град Француске, што је у плану и нашим репрезентативцима.

Зрењанинка Јована Арсић, која је у Загребу 2021. узела бронзу, прво одличје за српско женско веслање на светским куповима, једина је представница Србије међу дамама.

– Сезона је заиста дугачка и једва чекам да почне светско првенство, најбитније такмичење ове године. Домаћини смо, али за сада нема никаквог притиска због тога. На познатој сам стази, целе године веслам на Ади Циганлији и зато ћемо у Београд отићи тек пред почетак шампионата – рекла је за „Дневник“ 30-годишња Јована Арсић.

Њен најбољи пласман на светским првенствима је девето место у двојцу 2014. године, када је дебитовала на том сениорском такмичењу у посади са Новосађанком Ивом Обрадовић. На претходној планетарној смотри, 2022, била је десета. Сада ће покушати да уђе у финале, које би јој било таман на рођендан, 10. септембра и да избори норму за ОИ.

– Првих девет чамаца у скифу узима квоту. За сада има пријављених посада из 32 земље. Углавном знам све ривалке. Ове године сам се једино мимоишла са Кинескињом и Американком, јер су оне биле на другом светском купу, на ком ја нисам учествовала, а нису дошле на трећи. Све остале су ми добро познате. Биће тесно, јер има доста брзих чамаца. Мени је најбитније да извеслам најбоље што могу и видећемо за колико ће то бити довољно. Дуго конкуренција у скифу није била овако јака. Ово је тек прва прилика да се узме олимпијска норма, али хтела бих да сада одрадим тај посао – поручила је Јована, која је учествовала на ОИ у Токију 2021.

Арсићева је са другим репрезентативцима, Милошем Васићем и Мартином Мачковићем (двојац без кормилара), Александром Филиповићем и Александром Беђиком (дубл скул) као и скифистом Николајем Пименовим, под руководством тренера Николе Стојића, на завршним припремама на Сребрном језеру. Тамо ће бити укупно две седмице, до 1. септембра, а пре тога су исти период провели на Гружанском језеру у Книћу.

– Трудили смо се да весламо што више и да сваки тренинг одрадимо што квалитетније. Успела сам у томе и сада само чекам. Јуче смо одрадили последњи јак тренинг, сада се одмарамо и „штимамо“ за Београд и чекамо почетак такмичења – поручила је Јована Арсић.

После СП у главном граду Србије веслаче очекује још државно првенство и тада ће ставити тачку на сезону.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести