Макс Ферштапен обезбедио трећу шампионску титулу током спринт трке у оквиру Велике награде Катара у Формули један

Макс Ферштапен је и математички обезбедио трећу титулу шампиона Формуле један у низу током спринт трке у оквиру Велике награде Катара у Формули један, која се вози сутра.
s
Фото: Tanjug (AP Photo/Darko Bandic)

Наиме, Холанђанин је требало да освоји три бода више од клупског колеге Серхија Переза другопласираног у генералном пласману. У 11. кругу Мексиканац је имао инцидент са Естебаном Оконом из Алпине и Ником Хилкенбергом из Хаса и сва тројица су завршила у песку, а безбедонсно возило је трећи пут морало на стазу. У том тренутку Ферштапен, који се налазио на трећој позицији, постао је нови-стари светски првак заправо шест трка и два спринта пре краја шампионата. Ферштапен се на тај начин придружио друштву у којем су Ајртон Сена, Ники Лауда, Џеки Стјуарт и Џек Бребем као троструки светски шампиони. Више титула од њих освојили су – Алан Прост и Себастијан Фетел по четири, Хуан Мануел Фанђо пет и Михаел Шумахер и Луис Хамилтон по седам. Холанђанин је такође Ред Булу донео седму титулу у конкуренцији возача, док је аустријски тим још раније обезбедио наслов првака међу конструкторима.

Оскар Пјастри из Мекларена био је одличан у спринту и први пут дошао до победе испред Ферштапена, који је стартовао са треће позиције, и клупског колеге Ланда Нориса, али је успех Аустралијанца остао у сенци Ферштапеновог освајања шампионског ловора. Четврто и пето место освојили су возачи Мерцедеса Џорџ Расел и Луис Хамилтон, који је стартовао са 12. позиције, а онда су следили Фераријеви возачи Карлос Сајнц и Шарл Леклер, док се последњег бода домогао Алекс Албон из Вилијамса. Иначе, петорица возача нису завршили спринт трку на веома захтевној стази у Катару. Већ у првом кругу излетео је Лијам Лосон (Алфа Таури), па је "сејфти кар" први пут изашао на стазу. Тек што је уследио рестарт излетео је у 4. кругу Логан Сарџент (Виљамс), па је безбедоносно возило поново било на стази. Последњи пут је "сејфти кар" изашао на писту после инцидента Окона, Переза и Хилкенберга.

Пол позицију за главну трку у квалификацијама у петак је обезбедио Ферштапен што му је 30. пол у каријери, а 10. ове године. Холанђанин ће јурити 49. победу у каријери. Друштво у првом стартном реду ће му правити Џорџ Расел, други стартни ред је  чине Луис Хамилтон у Мерцедесу и Фернандо Алонсо у Астон Мартину, а трећи Шарл Леклер у Ферарију и Оскар Пјастри у Мекларену, који је одвезао круг за треће место, али је поништен. Првих 10 заокружују Пјер Гасли у Алпину, Естебан Окон у Алпину, Валтери Ботас у Алфа Ромео и Ландо Норис у Мекларену, који је забележио други најбољи круг, али је и он ипак поништен.

Трка почиње сутра у 19 часова по нашем времену.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести