Маркез славио у трци за ВН Аустралије

Марк Маркез, возач Репсол Хонде, победник је Велике награде Аустралије – 17. трке Мото ГП шампионата.
markez, epa
Фото: EPA-EFE/MICHAEL DODGE AUSTRALIA AND...

Шпанац је на стази „Филип Ајланд“ уписао пету победу заредом, 11. ове сезоне, а 81. у каријери, претекавши Маверика Вињалеса на Јамахи на почетку последњег круга. Вињалес, међутим, није био најближи Маркесу на крају, пошто је направио велику грешку неколико кривина пошто је изгубио вођство.

Тако је као другопласирани кроз циљ прошао Кал Крачлоу на Хонди екипе ЛЦР, док је треће место заузео домаћи возач Џек Милер, који брани боје Прамак Дукатија.

Велика награда Аустралије пружила је много узбуђења, а у првих десет кругова осморица возача су се борила на самом челу. Деветоструки светски шампион Валентино Роси је био тај који је повео, на првој позицији се потом изненађујуће нашао и Андреа Јаноне на Априлији, потом и Крачлоу, да би затим контролу преузео Вињалес.

Заједно са шампионом, возач Јамахе је успео да се одвоји од ривала, а разлика између водеће двојице била је минимална. Маркес није ни покушао да нападне за вођство током 15 кругова, да би то учинио на стартно-циљном правцу на крају претпоследњег круга, а Вињалес није имао одговор на то. Млађи од двојице Шпанаца направио је велику грешку само неколико кривина касније и остао без пласмана, па је Крачлоу наследио другу позицију.

У борби за треће место учествовала су седморица возача, а на крају је она одлучена у дуелу возача Прамака, а Милер је на крају био 55 хиљадитинки испред Франческа Бањаје. Прошлогодишњи шампион Мото2 категорије је, ипак, дошао до најбољег резултата у краљевској класи, и то пошто је стартовао са 15. позиције. Пето место припало је Ђоану Миру на Сузукију, испред Јанонеа, возача Дукатија Андрее Довициоза и Росија, који је на „Филип Ајланду“ уписао 400. старт у каријери. Најбољу десеторицу комплетирали су други возач Сузукија Алекс Ринс и Алеш Еспаргаро на Априлији.

Поред Маркесовог тријумфа, Вињалесове грешке и сјајних дуела, трку је обележио и инцидент на самом старту у којем су учествовали возач Дукатија Данило Петручи и Фабио Квартараро из Петронас Јамахе. Италијан је бачен са мотора, док је Квартараро направио грешку, па су обојица завршили поред стазе, срећом, без великих последица.

Маркес је титулу обезбедио још у Тајланду, а две трке пре краја сезоне има 375 бодова, 135 више од Довициоза, док је Ринс преузео треће место и сада има 183.

Возач Ред Бул КТМ Ајо тима Бред Биндер тријумфовао је на Великој награди Аустралије, 17. трци сезоне Мото2 категорије Светског шампионата. Млади Јужноафриканац је на стази „Филип Ајланд“ дошао до треће победе ове године, а 13. у каријери, после вођства практично од старта до циља. Биндеру је најближи био његов тимски колега Хорхе Мартин, док се на трећем степенику победничког постоља нашао Том Лути из Динаволт Интакта.

Водећи у генералном пласману Алекс Маркес трку је завршио на осмом месту, па је одлука о титули одложена барем за недељу дана. Пред последње две трке сезоне Шпанац има 28 бодова више од Лутија, док је Биндер трећи са 33 бода заостатка.

Од старта су се на челу одвојили Биндер, Мартин и Хорхе Наваро из Спид Апа, који је кренуо са пол позиције, али је посустао после неколико кругова. Наваро није имао шансу против Лутија када га је он сустигао, а обојица су возили усамљену трку, пошто је двојац Ред Бул КТМ Ајо тима контролисао трку. Мартин је све време био тик уз свог тимског колегу, али га није напао, а у самом финишу је посустао и кроз циљ је прошао са две секунде заостатка, а четири испред Лутија.

Наваро је био најбољи међу осталима, испред Лоренца Балдасарија из Понса, возача САГ тима Ремија Гарднера и Икера Лекуоне, који је био виновник највећег инцидента на трци. Шпанац је на самом старту са стазе избацио Луку Маринија из ВР46 тима и возача Тех3 тима Марка Бецекија, а упркос томе што је морао да одради дужи круг, заузео је седмо место. Маркес је био шест десетинки иза њега, а међу првом десеторицом нашли су се и Стефано Манци и Тецута Нагашима.

Италијански мотоциклиста Лоренцо дала Порта обезбедио је две трке пре краја титулу у Мото 3 категорији, пошто је на Великој награди Аустралије искористио рано одустајање јединог конкурента Арона Канеа и новом победом дошао до недостижне предности. Одлучујући моменат догодио се у шестом кругу. Арон Кане је префорсирао и излетео са стазе и тада је било јасно да млади Италијан треба да буде само међу првих 12 како би и математички обезбедио титулу. Ипак, возач Леопард Рејсинга није калкулисао, борио се до самог краја трке за победу. Чак и у тренуцима када је падао на шесто место није се предавао и остајао је при групи која се борила за победу.

На крају је, после велике битке са још девет возача, буквално у последњој кривини, пошто је издржао налет Алберта Аренаса. дошао до победе и на најлепши могући начин крунисао сјајну сезону. Аренас на крају није био ни други, већ се између њега и новог шампиона угурао право ниоткуда Маркос Рамирес. Иза прве тројице пласирали су се Сузуки, Мекфи, Биндер, Сасаки, Амос, Арболино и Непа.

Дала Порта сада у генералном пласману има 254 бода, 72 више од Арона Канеа. Постао је први Италијан шампион у овој класи после 15 година и Андрее Довициоза.

Следећа трка, претпоследња у овогодишњем шампионату, на програму је наредног викенда у Малезији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести