Мото ГП: Маркесу и ВН Јапана

Возач Репсол Хонде Марк Маркес тријумфовао је на Великој награди Јапана, 16. трци овогодишњег Мото ГП шампионата и тако донео јапанском произвођачу титулу у конкуренцији конструктора.
Mark Markes/Fonet
Фото: FoNet

Маркес је на стази „Твин Ринг Мотеги“ уписао десету победу ове сезоне, а 80. у каријери. Уједно је остварио 54. тријумф у  класи Мото ГП, чиме се изједначио са Миком Дуаном, а више од њих двојице имају само двојица возача, а то су Ђакомо Агостини са 68 и Валентино Роси са 89.

Шпанац је пре две недеље у Тајланду обезбедио осму титулу, а исто као и на тој трци најближи му је био Фабио Квартараро из Петронас Јамахе. Млади Француз је у циљу имао око секунде заостатка, а на подијуму се уз њих двојицу нашао и Андреа Довициозо на Дукатију.
Велику награду Јапана обележило је и одустајање деветоструког светског шампиона Валентина Росија четири круга пре краја, док је Маркесов тимски колега Хорхе Лоренцо заузео 17. позицију. Петоструки светски шампион је био 40 секунди иза шампиона.

Иако је борба за титулу решена, Маркес је повећао своју предност и сада има 350 бодова на челу пласмана, а прате га Довициозо са 231 и Ринс и Вињалес са по 176.Наредна трка вози се већ наредног викенда Великом наградом Аустралије на стази „Филип Ајланд“.

(Спортклуб)

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести