Маркес славио у Сан Марину у мото ГП

Возач Репсол Хонде Марк Маркес забележио је седму победу ове сезоне, пошто је славио на 13. трци овогодишњег Мото ГП шампионата воженој у Сан Марину.
markes, fonet
Фото: Mark Markes, foto: FoNet

Актуелни шампион је направио велики корак ка освајању осме титуле у каријери 77. тријумфом у каријери, шестом на стази „Марко Симончели“. На тај начин је дошао до четвртог места на листи победника свих времена, а испред њега су Анхел Нијето, Валентино Роси и рекордер Ђакомо Агостини са 122 победе.

Шпанац је у циљу имао девет десетинки предности у односу на Фабија Квартарара из Петронас Јамахе, док је трећи био возач фабричке Јамахе Маверик Вињалес.

Маркес је у Мизану славио пошто је током целе трке пратио Квартарара, који је водио од самог старта. Бранилац титуле је стрпљиво чекао тренутак за напад, а он је дошао у последњем кругу. Шпански мотоциклиста је тако возача Петронас Јамахе спречио да се први пут нађе на највишем степенику победничког постоља у краљевској класи. Вињалес се у првом делу трке држао уз водећи двојац, али је потом посустао, међутим, његово треће место ниједног тренутка није угрожено. Најбољи међу осталима био је Роси, испред Франка Морбиделија из Петронас Јамахе, возача Дукатија Андрее Довициоза и Пола Еспаргара, који вози за КТМ. Међу првом десеторицом нашли су се и Ђоан Мир, Џек Милер и Данило Петручи.

Седмом победом, Маркес је направио још један велики корак ка освајању титуле, пошто има 275 бодова, 93 више од Довициоза.

Возач Понса Аугусто Фернандес победио је на Великој награди Сан Марина и Риминија, 13. трци сезоне у Мото2 категорији Светског шампионата. Млади Шпанац је на стази „Марко Симончели“ уписао другу победу заредом, а трећу ове године, победивши у самом финишу Фабија ди Ђанантонија из Спид Апа. На трећем степенику победничког постоља нашао се водећи у генералном пласману Алекс Маркес, који брани боје Естреља Галисија Марк ВДС рејсинга.

Маркес на првој позицији у поретку има 197 бодова, испред Фернандеса са 171 и Лутија, који има 159.

Јапански возач Тацуки Сузуки славио је у Мото3 категорији. Стаза у Сан Марину је добила име по покојном возачу Марку Симончелију, а Марков отац је шеф екипе која је данас остварила тријумф у Мото3 категорији. Сузуки је у циљу имао 112 хиљадитинки предности у односу на Џона Мекфија из Петронаса, а њима двојици се на подијуму придружио возач Снајперса Тони Арболино, који се бори за шампионску титулу. Сузуки је био у предности током готово читаве трке и уз себе је имао Тонија Арболина, као и Лоренца Дала Порту, али како је време одмицало сјајно су се пробили Џон Мекфи и Ђауме Масија, међутим није то било довољно за неко веће узбуђење па је Јапанац успео да однесе победу.

Дала Порта је и даље на челу генералног пласмана са 179 бодова, 22 више од Канеа, док је трећи Тони Арболино са 149 бодова.

Следећа трка се вози наредног викенда за Велику награду Арагона.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести