Почињу ОИ: Србију представља 86 спортиста

Сакако у несвакидашњем и потпуно другачијем амбијенту, данас од 13 часова (пренос на РТС 1) почиње свечана церемонија отварања Олимпијских игара у Токију.
igre
Фото: AP Photo/Kantaro Komiya

Због пандемије коронавируса, која је и главни разлог што су се први пут у историји Игре одложиле за 12 месеци, оно што је увек било један од најспектакуларнијих тренутака Игара сада ће бити реализован без присуства публике. Отварању ће на новоизграђеном Олимпијском стадиону присуствовати само представници Међународног олимпијског комитета, националних олимпијских кућа, представници спонзора и још „по који важни гости“ који ће према речима организатора имати прилику да уживо посматрају спектакл који су Јапанци припремили.

Нажалост, први пут ће се церемонија одржати на празном стадиону, који иначе има капацитет од 68.000 гледалаца . Број људи који ће бити присутни свакако не може да надомести атмосферу пуних трибина.

Спортисти из 206 земаља у Паради нација остаће ускраћени за величанствени дочек, тако да ће дефиле протећи без препознатљивих овација. Церемонија отварања трајаће три и по сата и од Јапанаца се свакако очекује да одушеве милионе телевизијских гледалаца широм света. Као што је то учинио Пекинг 2008, по многима и даље најспектакуларнија церемонија отварања, Јапан, као једна од најмодернијих, напреднијих и економски развијених земаља, богате историје и традиције, има шансе да стане раме уз раме са Кинезима.

Овом манифестацијом и паљењем пламена званично ће почети 32. олимпијске игре. На њима ће учествовати више од 11.000 спортиста у 33 спорта. Због коронавируса биће ово свакако посебне Игре, као прво због тога што је Токио прогласио ванредно стање, а сви морају да поштују ригорозне мере и процедуре ради спречавања ширења ковида–19.

Србија је у Јапан отишла са 86 представника. На претходним ОИ у Рио де Жанеиру наши спортисти вратили су се са осам медаља – два злата (Давор Штефанек у рвању и ватерполисти), четири сребра (кошаркаши, одбојкашице, Тијана Богдановић у теквондоу и кајакашки двосед Марко Томићевић и Миленко Зорић) и две бронзе (Ивана Шпановић и кошаркашице). Сада се одличја очекују најпре од најбољег тенисера света Новака Ђоковића, па одбојкашица које су актуелне светске и двоструке европске шампионке, кошаркашица недавно окићених титулом првака Старог континента, као и ватерполиста који бране титулу. Баскеташи су на дебију на ОИ у игри за најсјајнију медаљу, а Ивана Шпановић адут је у „краљици спортова“ у скоку удаљ, док је Јована Прековић то у каратеу. Можемо се надати победничком постољу стрелаца и представника борилачких спортова – теквондоисткиња, рвача и yудиста.

На свечаној церемонији отварања заставу ће први пут заједно носити мушки и женски барјактар, у случају Србије то су златни ватерполиста Филип Филиповић и наша најбоља кошаркашица Соња Васић, власница олимпијске бронзе.

Иначе, такмичења су неким спортовима већ почела, одиграни су мечеви у фудбалу, софтболу...

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести