СП: Сребро за Ивановића, бронза за Аруновићеву

Српски стрелци освојили су две медаље на Светском првенству које се одржава у египатској престоници Каиру.
Стрељачки савез Србије
Фото: Стрељачки савез Србије

Јуниор Марко Ивановић освојио је сребрно одличје у гађању малокалибарском пушком из тростава, а сениорка Зорана Аруновић се окитила бронзом у гађању ваздушним пиштољем.

Ивановић је у финале ушао као трећепласирани у квалификацијама, није добро кренуо, па је после клечећег става био осми. Међутим, одлично је одрадио лежећи и стојећи став, попео се на друго место (402,3), испред Американца Грифина Лејка (400,3), који је освојио бронзу, а иза Кинеза Линшу Дуа, који је блистао у првој фази и постигао најбољи резултат (412,3). У мечу за злато Ивановић и Ду водили су изједначену борбу. Средином дуела, наш репрезентатиац је преузео контролу и повео са 10:6 у поенима. Кинез је у наредна три хица био прецизнији, освојио шест поена за редом и прешао у вођство (12:10). Ивановић је изједначио на 12:12. Међутим, 13. и 14. хицем Ду је био прецизнији и славио са 16:12. Ивановић је ове и прошле године освојио две сребрне медаље ваздушном пушком у појединачној конкуренцији јуниора на првенствима Европе.

Аруновићева је у финале ушла као другопласирана са одличних 590 кругова. Финале је вредело 580 кругова. После првих пет хитаца Зорана је била четврта, да би одлично гађала у наредних десет хитаца и пробила се на прво место. У наредних пет хитаца попустила је Зорани концентрација и пала је опет на четврту позицију.  Затим је наша стрелкиња кренула на све или ништа, одлично гађала у следећих пет хитаца. Имала је шансу и да оде у меч за злато са Гркињом Аном Коракаки, али је Кинескиња Каиман Лу одлично погодила последњим хицем 10,6, наспрам 10,5 Аруновићеве и за 0,1 круга отишла у борбу за злато. Зорана је освојила бронзану медаљу са 253,9 кругова. На крају је злато припало Кинескињи Каиман Лу, која је победила Ану Коракаки са 16:10. Друга наша представница Бранкица Зарић заузела је 18. позицију са 576 кругова од 108 такмичарки.

У гађању ваздушним пиштољем за мушкарце нико од српских стрелаца није успео да се пласира у финале. Најбљижи је био Дамир Микец, који је са 579 кругова заузео 21. позицију. За финале је требало 582 круга. Димитрије Гргић је био 35. са 576, а Душко Петров 66. са 571 кругом од 120 такмичара.

Данас ће на ватрену линију, од српских стрелаца, жене екипно ваздушном пушком и мушкарци екипно ваздушним пиштољем.

Г. М.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести