Све спремно за маратон: Београд центар атлетског света

БЕОГРАД: Јубиларни 35. Београдски маратон, под слоганом "Пријатељство на дуге стазе" одржаће се у недељу, 15. маја, од осам сати, а главни град Србије биће тог дана центар атлетског света.
bg maraton
Фото: Tanjug (R. Prelić, ilustracija)

Није мала ствар било коју манифестацију одржавати толико пута, 1988. одржан је први маратон, одржан је и за време бомбардовања и за време короне, виртуелно. Нема лепше слике од тркача на улицама, а Београд је тако стао уз раме Њујорку, Лондону, Бостону, рекао је заменик градоначелника Горан Весић на конференцији за медије и најавио потписивање новог десетогодишњег уговора између Града као генералног покровитеља и БГД маратона.

Нови директор БГД маратона Дарко Хабуш захвалио се свима на подршци, а посебно како је рекао "светом тројству" - Граду Београду, Министарству спорта и Српском атлетском савезу.

Нека нам Београд буде атлетска престоница света у недељу, рекао је Хабуш.

Почасни амбасадор БГД маратона ове године је чувена српска атлетичарка Оливера Јевтић, четворострука победница.

Моја каријера траје скоро колико и маратон и заиста ми је велика част бити уз раме великим именима који су били промотери маратона попут Пола Тергата и Сергеја Бубке. Надам се да ћу се поново вратити и на стазу, истакла је Јевтићева.

Директор Српског атлетског савеза Слободан Бранковић рекао је да ће после два месеца од дворанског Светског првенства Београд опет бити атлетски центар света.

Драго ми је да сарађујемо, на нама је да будемо ослонац БГД маратона и да у будућности будемо међу најквалитернијима и најмасовнијима на свету, истакао је Бранковић.

Србија је доказала да је центар светског спорта и бићемо опет, поручио је министар спорта Вања Удовичић.

Најбољи пример за то су догађаји који нас очекују само у наредних месец дана у Београду. Прво маратон, па Фајнал-фор кошаркашке Евролиге, Светски куп у веслању, Фајнал-ејт у ватерполу и Светски куп у роњењу. Кроз маратон промовишемо здрав живот и мотивишемо грађане да се баве спортом, поручио је Удовичић.

На конференцији за медије промовисана је специјална лимитирана поштанска марка посвећена БГД маратону.

Част нам је што смо део овог сјајног тима. Препознали смо значај манифестације и срећни смо да помогнемо и да пошаљемо позитивну слику у свет, рекао је директор Поште Србије Зоран Ђорђевић, иначе и сам маратонац.

На БГД маратону учествоваће 6.700 тркачаа у полумаратону и маратону, од чега 1.200 странаца из 70 земаља, плус 700 учесника у штафетним тркама.

Већ по традицији, прави ритам тркачима даваће трубачи и бубњари и то на четири локације у граду: на Бранковом мосту, код „Лондона“, на Теразијама, док у Пионирском парку латино подршка стиже уз познати бенд Салса y Пунто.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести