Свечано отворено СП у атлетици, послата порука мира

БЕОГРАД: Светско дворанско првенство у атлетици свечано је отворено данас у Београдској арени.
Танјуг/Страхиња Аћимовић
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Такмичење је отвореним прогласио председник Организационог комитета шампионата Слободан Бранковић, а пригодне говоре одржали су председник Српског атлетског савеза Веселин Јевросимовић и први човек Светске атлетике Себастијан Коу.

Јевросимовић је истакао понос што су Београд и Србија домаћини најбољим светским атлетичарима, захвалио се свима који су помогли да елита светске атлетике буде у Арени и послао снажну поруку мира.

"Надам се да ћете уживати гледајући надметање и да ће насаи атлетичари показати да су у самом врху. Спортска борилишта треба да буду једина борилишта где ће се водити борбе. Упућујем молбу свима, да виде сав бесмисао ратних сукоба, а борбе препусте спортистима", рекао је између осталог Јевросимовић.

Коу је истакао да је срећан што су се у Београду скупили спортисти из целог света, не само да покажу своје умеће, него и да покажу колико спорт може да нас повеже у овом тешком времену.

"Хвала свима који су дошли овде. Хвала председнику Српског савеза Веселину Јевросимовићу, његова је визија била та која нас је водила и због које ћемо гледати првенство у Београду, хвала и Слободану Бранковићу, организаторима и осталим субјектима, а нарочито политичком лидерству, премијерки Ани Брнабић и председнику Александру Вучићу, који помажу овај спорт у Србији, а који је имао толико традиције. Срећан сам што сам овде, на церемонији отварања, у овом дивном граду", изјавио је чувени Британац.

Претходно су преподне већ одржане квалификације у појединим дисциплинама, а свакако најважнији за српски тим је пласман Бошка Кијановића у полуфинале трке на 400 метара.

Милана Тирнанић на 60 метара, Маја Ћирић на 400 метара и Елзан Бибић на 3.000 метара нису успело.

Кијановић од 18.35 наступа у полуфиналу, а Лазар Анић од 19.05 учествује у финалу у скоку удаљ.

На шампионату света у Београду учествује 680 атлетичара из 137 земаља.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести