Светски рекорд Адриане Вилагош на Балканијади у Краљеву

Првенство Балкана за млађе јуниоре и јуниорке, 18 по реду, одржано је на прелепом новом стадиону крај реке Ибар у Краљеву.
Adriana Vilagos
Фото: САС

Овај град у Србији угостио је такмичаре из 15 земаља, чланица Балканске атлетске федерације, односно импозантан број од преко 400 спортиста, тренера и званичних лица. На Балканијади су учествовали представници: Аустрије, Азербејџана, БиХ, Бугарске, Хрватске, Грчке, Израела, Македоније, Молдавије, Црне Горе, Румуније, Словеније, Турске, Украјине и, наравно, Србије. Нашу земљу представљало је 14 атлетичарки и 15 атлетичара, који су освојили укупно 11 медаља - два злата, три сребра и шест бронзи.

Неприкосновена и јединствена Адриана Вилагош, бацачица копља из Сенте, безброј пута до сада доказала је таленат, а овог пута она је справу тежине 500 грама бацила до даљине новог светског рекорда у конкуренцији млађих јуниорки – 70,10 метара, чиме је надмашила себе саму. О томе колико је овај резултат фантастичан, најбоље говори податак да је другопласирана такмичарка бацила копље чак 20 метара мање. Поред ње, до златне медаље доскочила је сјајна Ангелина Топић, ћерка прослављеног Драгутина Топића, која је, у скоку увис, забележила висину од 1,83 метара.

Вицешампиони Балкана постали су: Теодора Боберић (ТЈБ) у троскоку, с даљином од 13,01 метара, Филип Стојановски (БАК), који је у изузетно занимљивој и незвесној трци на 110 метара с препонама остварио резултат 14.59 секунди, док је Новосађанин Страхиња Радаковић био трећи с истим резултатом, а о позицији су одлучивале стотинке. Зорана Рокавец (МЛЗ) је, с истом прескоченом висином као првопласирана -  1,83 метара заузела друго место у скоку увис. Коначно, мушка штафета на 4х100 метара такође је била друга, с резултатом 42,38 секунди.

Бронзане медаље освојили су: Страхиња Радаковић (ВНС) на 110 препоне, Јован Странић (ВНС) у бацању кладива, хитнувши справу до даљине од 70.35 метара, Анђела Обрађовић (СЛЦ), Лара Полак (БАК) на 400 метара, Стефан Јованов (СОП) у бацању кугле и Максим Пушкар на  3.000 метара.

Р. Д.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести