Адриана Вилагош вицешампионка Европе

Атлетичарка Сенте Адриана Вилагош освојила је сребрну медаљу у бацању копља на Европском јуниорском првенству у Естонији. Велики успех 17–годишња девојка из Малог Иђоша остварила је хицем од 60,44 метара.
adriana vilagos
Фото: САС

Ово је друга медаља за Србију на шампионату у Талину, пошто је, такође сребро; узела и Ивана Илић у трци на 100 метара.

Као што се и очекивало, највећа препрека ка титули Адриани је била њена добро позната ривалка, годину дана старија Елина Ценко из Грчке. Управо су се само њих две надметале за прву позицију, пошто су остале копљашице, њих десет, имале знатно слабије резултате и могле су само да се боре за бронзано одличје.

Све је било решено већ у првој серији, када је Гркиња бацила 61,18 м, чиме је одмах избила на прву позицију. Вилагош је узвратила с 60,44 м и нашла се на другом месту, на ком је и остала до краја такмичења. Уследила су слабија остварења, сва испод 60 м, па и преступ за Ценко, која је иначе ове сезоне водећа на светским ранг листама за јуниорке са 61,52 метара.

Наша ведета је у другој серији бацила 53,82 м, да би се у следећој вратила на границу од 60 метара. Била је то назнака да Адриана може можда и озбиљније да припрети противници, али је у преостале три серије забележила лошије хице – 55,26 м, 54,14 м и 58,88 метара. Бронза је припала Ани Аланен из Финске – 54,80 м. 

Ангелина Топић, која је била убедљиво најмлађа у финалу скока увис с 15 година, осма је у Европи, остваривши резултат 1,83 метра. Није била на нивоу личног рекорда од 1,88 м, колико је скочила победница Брит Верман (18) из Холандије, док су 1,86 забележиле сребрна Наталија Спиридонова из Русије (18) и Естонка Елизабет Пихела (17), која је узела бронзу. На деветом месту нашла се 16–годишња Зорана Рокавец, с висином од 1,79 метара.    

К. Б.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести