Такмичење у скоку удаљ у Новом Саду: Ивана поново лети

После девет месеци паузе најбоља српска атлетичарка и спортисткиња Ивана Шпановић скакала је удаљ на другом званичном такмичењу у Србији, после одржане Рамазанске трке у Новом Пазару.
Ivana Spanovic Novi Sad 0606
Фото: Ивана Шпановић, фото: АК Војводина

Ученица Горана Обрадовића је на митингу Атлетског клуба Војводина на стадиону “Карађорђе” у Новом Саду забележила победничку даљину од 6,80 метара. Био је ово први пут да Ивана скаче после 1. септембра 2019. године када је на ИСТАФ митингу у Берлину током залета повредила задњу ложу десне ноге. После опоравка, наступила је пандемија коронавируса која је довела у питање целу сезону ове године. Услед многобројних отказаних међународних, али и домаћих такмичења, у Новом Саду је организован митинг само за скакаче удаљ у женској и мушкој конкуренцији.

Државна рекордерка на отвореном (7,10 м) и у дворани (7,24 м) за противнице је имала, знатно млађе, клупске колегинице из Војводине, а такмичење је одрадила из краћег залета од 16 корака и скакала је свих шест серија. Њен први званичан резултат у 2020. и после 10–месечне паузе био је 6,54 метара. У другој серији је преступила, да би потом траг у песку оставила на 6,72 метра. Најбољу даљину скочила је у четвртом покушају – 6,80, да би у петом и шестом уследили слабији резултати – опет 6,54 и 6,66 м.


Младе наде уз шампионку

Могућност да скачу са најбољом атлетичарком Србије икада имале су младе чланице Војводине, од 2002. до 2004. годишта. Њих четири су, такође, званично почеле сезону и то против ривалке с којом немају прилику да скачу баш сваки дан. Друго место освојила је Лидија Тодоровић резултатом 5,51 метар, трећа је била Нађа Зорић (5,33 м), четврто место узела је Лана Дејанић (4,95 м) и Катарина Чабрило била је пета (4,86 м). 


– Ово су неке даљине које сам имала и на тренингу претходних пар седмица па смо тренер и ја релативно задовољни. Недостаје ми дефинитивно рутина са такмичења. Скакала сам са краћим залетом и после баш дуго времена и другачијих припрема, јер сам услед коронавируса тренирала у кућним условима. Наставили смо потом са редовним тренинзима, али не знам ни за шта се спремамо, јер не знамо да ли ће бити сезоне. Када се све то узме у обзир резултат од 6,80 метара је океј. Серија је сасвим очекивана, са много промена, с обзиром на то да ми је ово прво такмичење – истакла је  после митинга Ивана Шпановић.

Временски услови већ пар седмица не приличе овом делу године и могло би се рећи да су прилике више јесење, него да је почетак јуна. Јуче је, међутим, прогноза ишла на руку учесницима такмичења на “Карађорђу”. Сунце је сијало, било је топло и услови су били идеални за скакање. Овакво контролно такмичење очекује Ивану и у јулу, такође у Новом Саду.


Скроман почетак Јованчевића

У мушкој конкуренцији победу је однео Страхиња Јованчевић, бронзани са Европског првенства у дворани у Глазгову 2019. године. Државни рекордер у дворани (8,03 м) такође се први пут такмичио на отвореном ове године. Он је, за разлику од Иване Шпановић, скакао током зиме и последњи пут је то урадио крајем фебруара на Србија опену у Београду када је “летео” до 7,85 м, а пре тога је почетком месеца забележио 7,92 м. Овог пута је остварио скромне резултате. Лични рекорд члана Црвене звезде на отвореном је 7,98 м, а сада је имао само два исправна скока, први од 7,24 м и други један центиметар дуже. Друго место припало је Петру Милинкову (6,82 м), трећи је био Марко Бељански (6,11 м), а четврти Страхиња Радојевић (6,00 м). Сви су чланови Војводине.


– За сада тренинзи иду прилично добро. Здрава сам и немам никаквих проблема ни са повредом. Некако је ова корона добро дошла да се и психички и физички одморим. Пратићемо из тренинга у тренинг како се ствари одвијају, нигре не журимо – рекла је Ивана Шпановић. 

За сада се још увек не зна тачан датум другог митинга на ком ће учествовати државна рекордерка, али оно што је сигурно јесте да ће јој бити од велике користи.


У августу преко седам метара

Због коронавируса отказана су сва већа међународна такмичења, али фокус успешног тандема Обрадовић – Шпановић остаје на Олимпијским играма у Токију које су одложене за следећу годину.

– Овај резултат од 6,80 метара у јуну говори у прилог томе да ће Ивана у августу, септембру када би требало да почне Дијамантска лига скакати преко седам метара што ће бити добра полазна основа за 2021. и Олимпијске игре. Нажалост, ове сезоне смо остали и без Токија и Европског првенства у Паризу, па су све очи упрте на 2021. и на Олимпијске игре. Сва остала такмичења до тада биће припремна, у сврху подизања форме како би у Јапану Ивана покушала да нападне златну медаљу – рекао је Обрадовић.


– Фале нам такмичења, а Првенство Србије за Ивану је тек у августу када су и митинзи Дијамантске лиге и питање је и да ли ће због њих ићи на државно. Битно је да и у јулу имамо још једно контролно такмичење као ово да видимо у каквој је форми и да спремно дочека август и септембар за када су заказане смотре Дијамантске лиге – изјавио је њен тренер Горан Обрадовић. 

Иванин ментор истакао је да је презадовољан резултатом од 6,80 метара који је његова ученица остварила на првом такмичењу после дуго времена.

– Иза ње је девет месеци поста, од 1. септембра 2019. године када је доживела неугодну повреду. Зиму смо морали наравно да пропустимо због коронавируса и све до сада нисмо могли да се такмичимо – закључио је Горан Обрадовић. 

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести