ВЕЛИКА НАГРАДА ЛАС ВЕГАСА У ФОРМУЛИ ЈЕДАН: Ферштапен славио у граду коцке

Возач Ред була Макс Ферштапен победио је на Великој награди Лас Вегаса, претпоследњој трци овогодишњег шампионата Формуле један.
s
Фото: Maks Ferštapen, foto: Tanjug (AP Photo/Nick Didlick)

Нови-стари светски првак је на уличној писти у Лас Вегасу дошао до 18. победе ове сезоне и Ред булу донео 20. тријумф у овој сезони, што је нови рекорд једне екипе у "најбржем циркусу". Холанђанину је ово била и 53. победа у каријери, те се изједначио са Себастијаном Фетелом. Сада од Ферштапена више победа имају само Михаел Шумахер (91) и Луис Хамилтон (103). Друго место у Лас Вегасу заузео је Шарл Леклер из Ферарија, који је имао пол позицију, док је трећи био Серхио Перез у другом Ред булу. Монегашанин је у самом финишу трке претекао Мексиканца и дошао до другог места.

Прва трка у граду коцке и гламура после више од 40 година оправдала је оно што краси Лас Вегас. Обиловала је узбуђењима, донела је борбу за победу, неколико инцидената, али и неколико пехова током незваничних тренига са шахтовима на стази. Ферштапен је на почетку трке претекао Леклера пошто га је изграо са стазе, па је кажњен са пет секунди, јер није желео да врати позицију, што правила налажу. На самом старту је истакнут период виртуелног возила безбедности због инцидента у којем је дошло до бројних контакта, а између осталог у њему су учествовали Луис Хамилтон, Фернандо Алонсо и Перез. Затим се у трећем кругу догодио инцидент када је Ландо Норис изгубио контролу над својим Меклареном, ударио у заштитну ограду, окренуо се на стази и зауставио се поред ње. Леклер је успео да се нађе у вођству у 16. кругу пошто је обишао Ферштапена. И када се очекивало да ће коначно Леклер доћи у Ферарију до победе, десио се инцидент. Дошло је до контакта између Ферштапена и Џорџа расела из Мерцедеса, па је на стазу поново изашао "сејфти кар". Из тога је највећу корист извукао двојац Ред була. Перез који је је био на зачељу је правовременом заменом гума док је безбедоносно возило било на стази успео да се пробије до Леклера, а онда га је и обишао у 32. кругу. Но, није се дао Монегашанин, па је три круга касније узвратио. Убрзо их је сустигао Ферштапен и обојицу обишао. Леклер и Перез су наставили борбу за друго место. Перез је успео да дође на другу позицију у 43. кругу, али га је у финишу обишао Леклер.

Четврто место у Лас Вегасу припало је Естебану Окону из Алпине, пето Ленсу Стролу из Астон Мартина, шесто Карлосу Сајнцу из Ферарија, а седмо Луису Хамилтону из Мерцедеса. Расел је због инцидента са Ферштапеном кажњен са пет секунди, због чега је померен на осму позицију, а освајаче бодова комплетирали су Фернандо Алонсо у Астон Мартину и Оскар Пјастри у Мекларену, који је стартовао са зачеља.

Овогодишњи шампионат Формуле један завршава се наредног викенда трком за Велику награду Абу Дабија.

Г. М.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести