НА ТВ ТУРНИРУ ШАМПИОНА Фантастична игра и резултати рукометаша Војводине

ДОБОЈ: Бити део рукометног сепктакла на 54. Међународном ТВ турниру шампиона у Добоју, који је био у потпуно новом руху ове године, где се нашао део европског крема (Барселона, Монпеље, Загреб и Цеље), шампион Египта Ал Ахли, те освајач Еврокупа Војводина, македонски Пелистер и домаћин Слога, само по себи је била привилегија.
Дејан Милосављевић/Рукометаши Војводине остварили запажене резултат у конкуренцији европске елите
Фото: Дејан Милосављевић/Рукометаши Војводине остварили запажене резултат у конкуренцији европске елите

(Од нашег специјалног извештача)

Међутим, блиставе партије, представљањем начина и филозофије игре, као и резултати десетоструког узастопног српског шампиона, Војводине, учинили су посебно поносне све оне који су дошли из Новог Сада и Србије. Изабраници Бориса Ројевича само су поражени од освајача овогодишњег турнира евро-великана Барселоне, док су скинули скалп учисницима Лиге шампиона - словеначком и хрватском прваку, Цељу и Загребу, а потом и вицешампиону Француске и двоструком прваку Старог континента Монпељеу, што је Новосађане сврстало у најпријатније изненађење турнира. 

Нема сумње, Воша полако сазрева за европску сцену, што је потврдила освајањем ЕХФ Еврокупа, али и наступом са елитним клубовима на добојском турниру. Вошин Мохамед Азиз доживео је играчко преображење па је понео и ласкаво признање као најбољи леви бек, што је употпунило прелепу причу са припремног турнира.

- Колико сам видео, добојски турнир нико не доживљава пријатељски, већ напротив, пре утакмице су биле "на нож", као да се ради о мечевима Лиге шампиона. Када смо долазили у Добој, рекао сам да желим да остваримо што више победа. Сигурно да многи нису очекивали да ћемо да победимо Цеље и Загреб. Ми смо, међутим, веровали у то, па смо против Барсе се договорили да више користимо играче који ће имати мању минутажу у наставку турнира, циљајучи друге две екипе у групи као равноправније ривале. На срећу, победили смо обе, да би врхунац стигао у сусрету за треће место када смо победили и Монпеље - рекао је Ројевић. 

Ове три победе добро ће доћи свима у Војводини, првенствено због односа и поверења играча и тренера. 

- Зато је и било важно то да победимо ривале који имају већу репутацију и квалитетнији су од нас. 

Екипа Војводине је летос променила неколико играча, али то није утицало на први целокупан утисак. 

Фото: Дејан Милосављевић/Миљан Вуковљак капитен РК Војводина са пехаром и вредносним чеком

- Резултати све говоре, јер да није тако не би било ни њих. Радује ме то што су прихватили моју филозофију игре да сваки играч у тиму мора да има своју улогу. Већину утакмица играм са 14-16 играча. Све новајлије су се уклопиле и схватиле шта очекујем од њих. 


Ново лице Азиза

Турнир је открио ново "лице" левог бека Војводине Мохамеда Азиза, кога нисмо били у прилици да видимо таквог ни у дресу Металопластике, а ни Војводине. 

- Са Азизом смо много радили и причали. Било је потребно време да се уклопи у екипу, да прихвати наш стил игре и да из њега извучемо оно због чега смо га ангажовали. Његове све партије у Добоју нису слујчајност. Очекујемо да буде још бољи и квалитнији у шампионату и на европској сцени - сматра Ројевић. 

Верујем у Лучина и Трнавца

Много се у рукометним кулоарима полемисало да Војводини треба голман више класе за Евролигу. 

- Турнир је показао да су Лучин и Трнавац одличан тандем. Друже се, много разговарају и међусобно су велика подршка један другом. Верујем у њих. Истина, мишљења су била да имамо два друга голмана и да нам је потребан први. Међутим, они су то, за сада, демантовали и показали да ваљано одрађују свој део поса - рекао је Борис. 

Идеална постава

У идеалној постави у Добоју нашли су се - голман Гонзало Перез де Варгас (Барселона), лево крило Хампус Ване (Барселона), леви бек Мохамед Азиз Аиди (Војводина), среднији бек Сташ Скубе (Монпеље), десни бек Дика Мем (Барселона), десно крило Ненад Костески (Еурофарм Пелистер) и пивотмен Јасер Мохамед (Ал Ахли Каиро).


Одбрана је нешто што је био заштитни знак Новосађана у Добоју.

- Ништа то није случајно. Откако сам тренер, Војводина је потпуно променила поимање играња рукомета. Увео сам систем да се екипа склапа и слаже на основу одбране. У крајњем случају она нам је и донела све досадашње трофеје. 

С друге стране, и напад делује брже но претходне сезоне. 

- Убрзали смо напад до те мере колико смо могли. И даље нас успорава промена играча у дефанзиви на позицијама "3" и "4". Када ставим на тас, увек ћу се пре одлучити за спорији напад, а чвршћу одбрану, којом остварујемо боље резултате. Још нисмо толико велики клуб да себи приуштимо тај луксуз да имамо класне играче у оба правца, тако да морамо и даље да комбинујемо. И поред те две замене, изгледамо сасвим коректно. Да смо против Барсе играли други или трећу утакмицу на турниру, а не прву, много бисмо је више намучили и резултат би, уверен сам, био потпуно другачији - истакао је трофејни тренер Војводине Борис Ројевић и додао да екипу за две седмице очекује нови турнир у Турској, на којем учествују Веспрем, Зенит, Мешков Брест, Еврофарм...

Јово Галић

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести