87. Првенства Новог Сада: Најбољи Милан Гагић

У просторијама Новосадског шаховског клуба (ул. Николе Пашића бр. 26) одиграно је полуфинале 87. Првенства града у шаху на коме су учествовала 22 играча.
Milan Gagic
Фото: Милан Гагић победник полуфиналног турнира

Такмичари су се надметали у 9 кола по Швајцарском систему, а темпо игре је износио 90 минута по играчу, уз додатак од 30 секунди за сваки одиграни потез почевши од првог. Након неизвесних борби, титулу првака освојио је млади Милан Гагић са 7 поена, уз два ремија и један пораз. Друго место припало је Жарку Симовићу са 6,5 поена, а на треће место пласирао се Никола Петровић са 5,5 поена.

За Милана Гагића ово је био турнир који му је донео титулу мајсторског кандидата и 149 рејтинг поена, а са само 13 година пружила му се прилика да своје снаге одмери и са најјачим шахистима на Финалном турниру, који ће бити одржан у периоду од 4. до 14. децембра ове године у просторијама НШК-а. Пласман на 87. Првенство града изборило је десеторо првопласираних са Полуфиналног турнира, као и четворица првопласираних са 86. Првенства, сви ранији прваци града, играчи са титулом мајстора или вишом, и играчи са ФИДЕ рејтингом 2150 и вишим.

Поред победника Гагића, на овом турниру су учествовале и друге младе наде новосадског шаха, који су у четвртфиналним двобојима показали завидно знање, а сада у Полуфиналу су тестирали снагу са далеко јачим играчима. Млади шахисти Лав Пајчин, Огњен Ћузовић и Ања Јовановић пружили су жесток отпор искуснијим играчима, како по годинама, тако и по стажу за шаховском таблом, и за то им свакако треба одати признање.

Коначан пласман са полуфиналног турнира: 1. Милан Гагић 7, 2. Жарко Симовић 6,5, 3–6. Никола Петровић, Светлана Стојадинов, Александар Мајсторовић и Лав Пајчин по 5,5, 7–11. Мирослав Пантић, Драгољуб Војводић, Предраг Вујиновић, Момир Илинчић и Зоран Миленковић по 5, 12–14. Никола Панић, Тихомир Пушкаш и Рајко Тешановић по 4,5, 15–17. Ања Јовановић, Владан Петровић и Славко Станојевић по 4, 18. Петар Стојановић 3,5, 19–21. Александар Опачић, Огњен Ћузовић и Мирослав Радуловић по 2,5 и 22. Радивој Павловић 2.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести