Наставак такмичења у Јуниорској шаховској лиги Војводине

Јуниорска шаховска лига наставља се данас у Суботици, у згради Нове општине, Трг Лазара Нешића бр. 1 (у центру преко пута хотела „Патриа“), с почетком у 10.30 часова.
Juniorska liga
Фото: Детаљ из јесењег дела такмичења, фото: Приватна архива

Тада су на програму треће и четврто коло Јуниорске лиге. Учествују сви до сада пријављени клубови који су започели такмичење у 2017. години.

Лига се игра екипно по правилима игре ФИДЕ по Швајцарском систему у 9 кола, уз паровање компјутером по програму “Свис менаyер”. Време за размишљање је 45 минута по играчу за партију, уз додатак од 30 секунди бонус за сваки потез почев од првог. Мечеви се играју у више места и то тако што се играју два кола једног дана у истој сали и у месту које је предвиђено овим пропозицијама, а следећа кола (по два дневно) увек се играју у другом месту које ће благовремено бити познато као и термини играња. Завршетак лиге је предвиђен за април-мај 2018. године.

Учесници сами сносе своје трошкове учествовања, а организатор обезбеђује комплетан инвентар (шаховске фигуре и дигиталне сатове), као и бесплатно освежење и сендвиче за учеснике Лиге за време трајања такмичења. Организатор такмичења је ШС Војводине, а техничку организацију спроводи канцеларија ШСВ и водитељ лиге – Томислав Навратил. Победник Лиге стиче звање првака Војводине, а прве године Лига се не рејтингује.

Екипу чине четири такмичара и то три дечака и девојчица (рођени 1999. године и млађи). Уместо девојчице, ако је клуб нема, могуће је да игра и дечак са годином рођења 2007. и млађи. Састави екипа морају бити такви да на прве три табле играју дечаци према редоследу који одреди капитен на лицу места, а на последњој девојчица или дечак који игра уместо ње. Сви играчи морају бити регистровани код ШС Војводине, што се доказује овереним списком клуба у првом наредном прелазном року (март 2018.). Коначни пласман такмичења одређује се на основу већег броја освојених меч бодова (победа 3, нерешено 1 и пораз без бодова). У случају да две или више екипа имају исти број бодова, одлучује већи број поена, затим бољи међусобни резултат, и бољи успех према Бухолцу (збир свих поена противничких екипа). Уколико је све исто одлучује меч, или мечеви, екипа које деле критично место.

Парови трећег кола, којим стартује овогодишњи део Јуниорске лиге су следећи: 1. Сомборски шаховски клуб – НШК Промоција Нови Сад, 2. Бубамара Нови Сад – Спартак Суботица, 3. Бачка Паланка – Аљехин Панчево, 4. Јединство Нови Бечеј – Вулкан Протектор Апатин, 5. Петровград Зрењанин – Алекса Шантић, 6. Бачки Брег – Хајдук Чуруг, 7. Светозар Глигорић Панчево – Врбас.

И. У.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести