Отворено рапид првенство Бечеја у недељу: Спектакл са стотину учесника

Иако шах има дугу и успешну историју на овим просторима, а бечејски Шаховски клуб Пион основан још 1968. године, последњих година се о древној игра у граду крај Тисе мало причало, а клуб је из Војвођанске лиге тонуо све ниже.
sah becej
Фото: Са прес конференције у Бечеју, фото: В. Јнаков

Међутим, томе је, по свој прилици, дошао крај. Јесенас је, уз помоћ локалне самоуправе, саниран кров изнад Шаховског клуба на спрату зграде ДТВ Партизан, иновирана је опрема, побољшана расвета...

- Помогли смо Шаховском клубу Пион да у нову такмичарску сезону уђе с оптималним условима за рад, а у циљу пропаганде шаха у недељу да организују спектакл са, готово, стотину учесника. За ову  манифестацију локална самоуправа је издвојила око 200.000 динара и пружа логистичку подршку. На овај начин промовишемо младост, спорт и општину Бечеј у ширем контексту. Истина је да је ово први шаховски турнир оваквог формата, али нећемо на томе стати. Тачније, оваква манифестација ће убудуће бити традиционална. И не само то, гледаћемо да успоставимо сарадњу са велемајсторима и интернационалним мајсторима за играње симутанки у нашем граду, а све у циљу популаризације шаха међу младима у нашој средини – рекао је члан Општинског већа задужен за омладину, спорт и туризам Дане Мандић.

Прво отворено рапид првенство Бечеја одржаће се у недељу, 22. августа, у хотелу Златна обала, с почетком од 9,30 сати.

-Турнир се игра девет кола по Швајцарском бод систему, где је играч у партији има 15 минута. До сада је пријављено 98 такмичара, али никога, с обзиром да је први нећемо спутавати. Значи, ако нам се неко пријави и на сам дан такмичења биће укључен у турнир. Поред учесника из свих делова Србије, имамо пријављеног велемајстора из Бугарске и интернационалног мајстора из Босне и Херцеговине, што значи да турнир има међународни карактер. Наградни фонд, захваљујући покровитељству Општине Бечеј, износи 100.000 динара и деле га 15 првопласираних - саопштио је директор турнира и председник ШК Пион Радован Завишић.

Главни судија је Милорад Маравић, а међу такмичарима биће седморица велемајстора, деветорица интернационалних и осморица ФИДЕ мајстора, чак их 90 има шаховски рејтинг од 2517 до 1275 поена, што турниру даје просечан рејтинг од 1940 поена.

- За шах сам се више заинтересовао током карантина у време пандемије Ковид – 19 и опчионио ме. Немам категорију, али свакодневно учим и надам се да ћу је ускоро стећи. Радујем се организацији и учешћу на овако високорејтингованом турниру, јер ће то бити огромно искуство за мене - напомиње један од нових чланова Виктор Бартус.

Имајући у виду да је основни циљ предстојећег шаховског спектакла популаризација древне игре, то је разумљиво што је праћење турнира доступно за гледаоце. Наравно, уз поштовање свих епидемиолошких мера и правила игре на турнирима оваквог формата.

Текст и фото:  В. Јанков

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести