Првенство Суботице: Арпад Кечкемети изненадио фаворите

Овогодишње првенство Суботице завршило се пре прекида свих спортких такмичења.
Арпад Кечкемети и судија Милорад Маравић
Фото: Арпад Кечкемети и судија Милорад Маравић

Првенство је организовао ШС Суботице, а учествовало је 46 играча. Темпо игре је био 90 минута по играчу за целу партију, са додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез почевши од првог, а да све протекне у најбољем реду побринули су се међународни арбитри Милорад Маравић и Ратко Пижурица.

Главни фаворит био је Балинд Нађ Хеђеши, интермајстор из Таванкута и члан ШК Бајша, који је био и бранилац титуле. Међутим, догодило се изненађење. Трећи на листи, ФИДЕ мајстор Арпад Кечкемети из Кевија, члан ШК Горњи Брег, са освојених 7,5 поена из девет партија први је прошао кроз циљ и по први пут постао првак Суботице. Овај успех је још вреднији ако се узме у обзир да је поене освојио из осам партија, пошто једно коло није могао да одигра због школских обавеза. Једини реми са победником турнира изборио је ФИДЕ мајстор Бела Месарош, који је водио на турниру после осмог кола, али је на крају био трећи, заједно са Нађ Хеђешијем. Обојица су сакупили по 6,5 поена, али је Месарошу због бољих додатних критеријума припала бронза, док је прошлогодишњи шампион морао да се задовољи четвртим местом. Још веће изненађење приредио је 15. носилац на турниру Весо Аврам из Суботице, који је победом у последњем колу против Месароша завршио на другом месту са седам поена.

Коначан пласман: 1. Арпад Кечкемети 7,5; 2. Весо Аврам 7; 3.-4. Бела Месарош и Балинд Нађ Хеђеши по 6,5; 5.-7. Горан Габрић, Атила Нађ и Ђорђије Звицер по 6; 8.-12. Александар Мојзес, Никола Скендеровић, Јено Коша, Шандор Фаркаш и Бранислав Јањушевић по 5,5 понена итд.

После шестог кола,одиграно је и отворено Рапид првенство Суботице са 38 учесника. Победио је ФИДЕ мајстор Радосав Петковић са осам поена из девет партија, док су друго и треће место поделили Балинд Нађ Хеђеши и Миломир Товиловић са по седам поена, а даље следе: Милан Јовановић, ФИДЕ мајстор Обрад Сиротановић, Иштван Пајзер, ФИДЕ мајстор Бела Месарош и Золтан Нађ са по шест поена итд.

Т. Фаркаш

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести