Шеснаест најбољих у финалу Брзопотезног првенства Новог Сада

У Новосадском шаховском клубу, најстаријем у Србији, који ове године прославља свој 96. рођендан, одиграна су квалификациона такмичења за Брзопотезно првенство Новог Сада.
Brzopotezno prvenstvo Novog Sada Foto: Dnevnik.rs
Фото: Брзопотезно првенство Новог Сада Фото: Дневник.рс

На четврфиналном турниру учествовала су тридесетдвојица шахиста и једна шахисткиња, предвођени с три Александра – Лесковцем, Мајсторовићем и Младеновићем. Довољно храбра да се супротстави мушкарцима била је Светлана Стојадинов, која већ годинама успешно наступа на овим турнирима. Радује такође чињеница да су учешће узели и млади нараштаји, на челу са Лавом Пајчином. Темпо игре је био пет минута по играчу за целу партију, а играло се 11 кола по Швајцарском систему паровања. Да све протекне у најбољем реду побринуо се ФИДЕ судија Дарко Укропина.

После занимљивих борби на 64 поља, победио је Александар Д. Младеновић са 8 поена, док су се на деоби другог места са 7,5 поена нашли Дејан Белојевић, Светлана Стојадинов и Светислав Домастовић. Колико је турнир био изједначен показује и чињеница да су пето место поделила чак петорица играча са по 7 поена и то: Александар Мајсторовић, Немања Тодоровић, Никола В. Петровић, Милорад Обрадовић и Петар Пјетловић. Поред ових деветоро првопласираних такмичара, пласман у полуфинале остварио је и десетопласирани Жарко Симовић, који је освојио 6,5 поена.

Након четвртфиналног, одигран је и полуфинални турнир, на коме је наступило 25 шахиста и једна млада шахисткиња – Светлана Стојадинов. Овај турнир је био знатно јачи, будући да су међу учесницима били и интермајстор Анђелко Драгојловић, као и ФИДЕ мајстори Вук Савановић, Горан Ђачанин, Слободан Бојковић, Милан Илијћ, Жељко Медар и Красоје Нотарош. Одиграно је такође 11 кола по Швајцарском систему паровања и при темпу игре од 5 минута по играчу за целу партију.

Овог пута наслов победника понео је Милан С. Поповић, који је освојио врло убедљивих 9 поена, чак поен ипо више од најближих следбеника. Друго место су поделили интермајстор Драгојловић и наша млада нада Дејан Оморјан, који су освојили по 7,5 поена. На деоби четвртог места са по 7 поена нашли су се Вук Савановић и Синиша Ремецки, док су шесто место поделила четворица играча – ФИДЕ мајстор Ђачанин, затим Иван Бановић, Александар Д. Младеновић и Милош Торбица, сви са по 6,5 поена. Поред поменутих играча, пласман на финални турнир остварили су и Бала Карло и ФИДЕ мајстор Бојковић, који су поделили 10. место са 6 поена, као и Дејан Белојевић, Војислав Вељковић и ФИДЕ мајстор Илијћ, који су сакупили по 5,5 поена. На жалост, слабији додатни критеријуми су спречили Николу В. Петровића и Светлану Стојадинов да се пласирају у финале, иако су и они сакупили по 5,5 поена.

Финални турнир се игра од 28. фебруара до 2. марта, сваког дана од 19 часова у Новосадском шаховском клубу, а учествоваће 16 играча који ће играти четворокружно.

И.  Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести