ШАХОВСКО ПОЛУФИНАЛЕ ПРВЕНСТВА СРБИЈЕ Титуле Чолушкиној и Марковићу

НОВИ САД: У дворцу – хотелу Каштел Ечка завршена су полуфинална првенства Србије за мушкарце и жене, као и квалификације за овогодишњи шанпионат у обе конкуренције.
sah pixabay
Фото: pixabay.com

Награде су поделили Симо Салапура, помоћник градоначелника Зрењанина за спорт, омладину и туризам, и Вукосава Ђапић Атанацковић, секретар Спортског савеза . Полуфинале је било изузетно јаког састава, са 10 мушких и 3 женска велемајстора, уз учешће многих садашњих и бивших државних првака и репрезентативаца. Овог пута искуство је однело превагу над младошћу, тако да су вишеструки шампиони државе, велемајстори Ирина Чолушкина и Мирослав Марковић, освојили титуле победника. Они су освојили новчане награде и пехаре и потврдили очекивани пласман на финалне турнире Првенства Србије.    

У мушкој конкуренцији, која се званично зове опен секција јер је дозвољено да учествују и шахисткиње, многе дилеме решене су у претпоследњем, 8. колу. Пред ово коло на врху су се били издвојили Савић и Марковић са 5,5 поена, а пратила су их петорица играча са по 5 поена: Бранко Дамљановић, Никола Несторовић, Вук Ђорђевић, Никола Радовановић и Владан Рабреновић. При таквом поретку на табели, једна од партија која је решила овај турнир свакако је она између Миодрага Р. Савића и Николе Несторовића, која је после много обрта припала Савићу, новом члану Ваљевског шаховског клуба 2005. Тако је Савић, уз Мирослава Марковића, обезбедио могућност да у последњем колу мирно ремизира и сачека исход осталих партија.

При деоби првог места између Савића и Марковића, који су освојили по 7 поена из 9 партија, додатни критеријуми били су наклоњени Марковићу и он је понео епитет победника турнира. Улога најпријатнијег изненађења и ове године припала је Чачанину Владану Рабреновићу, који је победама над Данилом Милановићем, Дејаном Антићем и Зораном Арсовићем заслужено освојио треће место и такође обезбедио пласман у финале. После узбудљивог ремија у међусобној партији, Милоје Ратковић је освојио четврто место, испред Вука Ђорђевића, и тако обезбедио последњу улазницу у друштво најбољих.

Треба похвалити наше две младе репрезентативке и од скоро женске интермајсторе, још увек актуелну шампионку државе Аделу Великић и бронзану са прошлогодишњег шампионата Марину Гајчин, које су играле на мушком полуфиналу, јер су већ обезбедиле учешће на овогодишњем Првенству Србије за жене.

Оне су се више него успешно носиле са знатно старијим и искуснијим противницима, те је тако Адела на крају освојила сјајних 6 поена и дошла до деобе 4. места, док је Марина турнир одиграла у границама свог рејтинга и сакупила 4,5 поена.

Код дама доста рано на табели се издвојила Теодора Ињац, према рејтингу први фаворит овог турнира. После хет - трика над Сандром Ђукић, Аном Бендераћ и Тијаном Благојевић, уследили су ремији са Ирином Чолушкином, Јованом Ерић и Сузаном Максимовић, као и победа над Радмилом Ковачевић. Уз Чолушкину, Ињац је све до осмог кола била једина непоражена учесница овог турнира и са 5,5 поена из 7 партија имала је најбоље шансе за коначан тријумф. Међутим, практично већ освојено прво место Теодора је препустила са два пораза у последња два кола Ирини Чолушкиној.

Одавно се није десило да „чисто“ прво место на турниру освоји такмичарка са 6 поена. Друго место поделило је чак шест такмичарки, па су пламан у финале обезбедиле, према додатним критеријумима, Теодора Ињац, Јована Ерић и Сандра Ђукић, док ће, зависно од учешћа директних финалисткиња, своју шансу сачекати и остале такмичарке.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести