У Новом Саду почело Међународно првенство Војводине: Више од 200 учесника на старту

Традиционално Међународно отворено првенство Војводине почело је прошлог викенда у хотелу „Путиник“ у Новом Саду у организацији Шаховског савеза Војводине.
21 sah glavna
Фото: дане баста симболично повлачи први потез у партији, фото: Приватна архива

Манифестацију је значајно подржао Покрајински секретаријат за спорт и омладину, а на старту такмичења окупило се више од 200 учесника из 20 земаља, са чак три различита континента (Европе, Азије и Америке).

Свечано отварање почело је интонирањем химне „Боже правде“, а потом су учеснике и госте поздравили директор турнира велемајстор Синиша Дражић, затим члан Управног одбора Шаховског савеза Србије Саша Адамовић и Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста, који је уједно и прогласио првенство отвореним и симболично повукао први потез у партији, по рејтингу првог фаворита турнира, велемајстора Суата Аталика (дугогодишњег репрезентативца Турске).

Шаховски програм је ове године подељен на А и Б опен турнир, као и на брзопотезно и убрзано Међународно првенство Војводине, током којих ће за седам дана такмичења учешће узети око 300 играча са разним титулама – од категорника и мајсторских кандидата до ФИДЕ мајстора, интермајстора и врхунских велемајстора. Главни судија првенства је међународни арбитар Зоран Станимировић, а његови помоћници су међународни судија Велибор Ћирјанић и национални судија Алмир Гагић. На главном А-опену игра се девет кола по Швајцарском систему паровања, а после одигране половине турнира, односно пет кола, на врху табеле издвојио се руски интермајстор Михаил Бријакин са 4,5 поена, док га у стопу прате петорица играча са по пола поена заостатка. Једнако неизвесно је и на Б-опену, где се игра осам кола по Швајцарском систему, а после одиграних пет мечева чак двојица шахиста имају максималан учинак – Шандор И. Фаркаш и арена велемајстор Алекса Алимпић. У наредном шестом колу управо ће њих двојица поделити мегдан за шаховском таблом, као и шесторица играча са по четири поена, која вребају пораз некога од водећих како би им се придружили. Првенство се завршава 31. јула, када се игра последње коло од 9.30 часова.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести