У току 10. Међународно првенство Војводине: Рекордан број учесника

У Новом Саду, у прелепом амбијенту ресторана „Рибарац“ на Рибарском острву, у организацији Шаховског савеза Војводине, почело је јубиларно 10. Међународно отворено првенство Војводине у шаху.
Medjunarodno prvenstvo Vojvodine
Фото: Аранка Биндер симболично повукла први потез на турниру, фото: Приватна архива

Манифестацију је значајно подржао и Покрајински секретаријат за спорт и омладину, а већ на старту такмичења оборен је и рекорд првенства по броју учесника, јер се окупило 246 такмичара из 23 земаље са чак три различита континента (Европе, Америке и Азије).

Свечано отварање Међународног првенства Војводине почело је интонирањем химне „Боже правде“ у лепој и емотивној изведби студенткиње Оље Петровић (двоструке победнице Војводине у певању француских шансона), а потом су госте поздравили председник Шаховског савеза Војводине Зоран Станимировић, директор тунира велемајстор Синиша Дражић и помоћница покрајинског секретара за спорт и омладину Аранка Биндер, која је прогласила првенство отвореним и симболично повукла први потез у партији Дамбасурен Батсурен (Монголија) – Кан Бајлав (Турска).

Шаховски програм овогодишњег првенства је подељен на А-, Б- и Ц-Опен турнир, као и на Омладинско и Женско првенство и четири пратећа брзопотезна турнира, кроз које за шест дана такмичења укупно треба да продефилује око 700 играча са разним титулама – од аматерских категорника до мајстора ФИДЕ, интернационалних мајстора и врхунских велемајстора.

На главном А-Опену одиграно је седам од девет кола, а тренутно убедљиво води први фаворит, интермајстор из Монголије Дамбасурен Батсурен са сјајних 6,5 поена. Прати га група играча са по 5,5 поена коју предводи наш интермајстор Гојко Лакетић, који је једини до сада изборио нерешен резултат са водећим, а ту су још и двојица кинеских шахиста Јиабао Жанг и Зексу Лиу, као и Рус Ајрат Вафин. Треба похвалити и тројицу наших играча са по пет поена, који су тренутно такође високо пласирани, а то су интермајстор Синиша Шарић, Милан С. Поповић, као и ФИДЕ мајстори Владан Десница и Данило Беседеш.

На Б-турниру после шест од осам кола тренутно води Слободан С. Радосављевић са 5,5 поена, испред двојице ФИДЕ мајстора Ненада Димитријевића и Жељка Медара, и националног мајстора из Монголије Лагвајамтса Очирбата. Веома близу брха табеле су и наши играчи Златко Парницки, Недељко Пецељ и Зоран Докић са по 4,5 поена, а у стопу их прате Милан Гагић, Владимир Деже, Новица Матић, Драган Тунгуз и Димитрије Марчета са по четири поена. Наша најбоља шахисткиња на овом турниру је Маријана Билић, која је до сада освојила 3,5 поена и напредовала за близу 100 рејтинг поена. Данка Лалић са три освојена поена, као и Ања Јовановић и Андреј Љепић са по 2,5 такође показују веома добру игру и, ако тако наставе, у преостала два кола имају шансу да значајно поправе свој пласман.

Ц-турнир тренутно протиче у знаку првог фаворита, Индијке Сагар Р. Ањали, која води са одличних 5,5 поена из шест кола, читав поен испред двојице Кинеза, Мађарице Давадемберел Нандин-Ердене и наших играча Николе Лесковца и Александра Стакића.

Сви турнири се данас завршавају, а свечано затварање обавиће се пола сата након окончања партија последњег кола које почињу у 10 часова. 

И. Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести