Почело девето Међународно првенство Војводине у Новом Саду

У прелепом амбијенту ресторана Рибарац у Новом Саду у недељу 22. јула почело је девето издање једног од најмасовнијег опен турнира у Србији под називом Међународно првенство Војводине.
Detalj sa otvaranja 9. Međunarodnog prvenstva Vojvodine
Фото: Детаљ са отварања 9. Међународног првенства Војводине

Овај изузетно посећен турнир сваке године окупи око 200 учесника из великог броја земаља, а ове године је тај број чак и премашен, будући да на три главна (А, Б и Ц) и три брзопотезна турнира учествује преко 370 играча.

Главне турнире су свечано отворили потпредседник Шаховског савеза Србије Саша Адамовић и председник Шаховског савеза Војводине Зоран Станимировић, који је уједно и главни судија сва три турнира. Ове године на турнирима учествују представници чак 24 земље с два континента, а најбројније су делегације Кине и Монголије са 32, односно 15 чланова. Учествује и велики број играча из Србије, међу којима су посебно заступљени млади шахисти који на овом турниру стичу значајно искуство. Занимљиво је да су најмлађи учесници старости седам и осам година, док је најстарији учесник познати новосадски ФИДЕ мајстор Милан Илијћ који има чак 82 године!

Поред главних, организована су и три брзопотезна турнира, од којих су два већ завршена, а трећи се игра сутра од 16 часова у ресторану Рибарац. На првом брзопотезном турниру победила је гошћа из Монголије, женски интермајстор Уртсаих Уринтуја, док је на другом најбољи био новосадски велемајстор Синиша Дражић.

На А-турниру учествује 87 шахиста, а после пет одиграних кола на водећем месту са 4,5 поена је интермајстор из Монголије Дамбасурен Батсурен. Прати га група од шесторо играча са по четири поена, међу којима су наш интермајстор Новак Чабаркапа, велемајстор из Монголије Дашзегве Шаравдорј, затим његова сународница, интермајстор Давадемберел Номин-Ердене, турски велемајстор Суат Аталик, као и два пријатна изненађења – Славен Паштар из Босне и Херцеговине и Бугарин Валентин Митев.

Б-турнир је окупио 78 учесника, а тренутно је водећа група од пет играча са по 3,5 поена из четири партије. Треба истаћи да је најбоља шахисткиња на овом турниру Данка Лалић из Зрењанина, која је тренутно на 7. месту с три поена.

На Ц-турниру, међу 32 играча, после четири кола водећи са максималним учинком су наш млади шахиста Душан Шијачић и гост из Монголије Бајанмунк Тугсбајасгалан, док пола поена мање има Рускиња Маргарита Ершова. Сви турнири се завршавају у петак 27. јула.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести