Завршено осмо Међународно првенство Војводине

После осам дана узбудљивих надметања на 64 поља, завршено је традиционално 8. Међународно првенство Војводине у шаху одиграно у Новом Саду.
Medjunarodno prvenstvo Vojvodine
Фото: Пикула, Ернст, Аталик, Маравић и Пижурица

Турнир је веома успешно организовао ШС Војводине, у прелепом амбијенту Рибарског острва на Дунаву. Награде победницима уручивали су в. д. председника ШС Србије Ратко Пижурица и председник ШС Војводине  Милорад Маравић.

Такмичење је било изузетно добро посећено, а учествовало је око 200 играча из 17 националних федерација. Сасвим заслужено, без иједног пораза и са два ремија, победнички пехар на А турниру, са 8 поена из 9 партија, подигао је велемајстор из Холандије Сипке Ернст. Прошлогодишњи победник, велемајстор Дејан Пикула ове године је морао да се задовољи другим местом са 7 поена, будући да је изгубио у директном дуелу од победника, а потом и ремизирао две последње партије са интермајсторима Станиславом Микхеевим и Новаком Чабаркапом. Треће место, такође са 7 поена и слабијим додатним критеријумима, освојио је велемајстор Суат Аталик из Турске, такође некадашњи шампион овог турнира. Аталик је у последњем колу ремизирао са победником, а бољег пласмана га је коштао пораз у 3. колу против наше талентоване кадеткиње Марине Гајчин.

На деоби од 2. до 5. места, са Пикулом и Аталиком, нашли су се интермајстор из Русије Станислав Микхеев и наш велемајстор и прошлогодишњи шампион државе Мирослав Марковић. Посебно треба похвалити интермајсторе Новака Чабаркапу и Дејана Лескура који су у овој јакој конкуренцији поделили 6. и 7. место са 6,5 поена. Међу дамама најуспешније су биле ФИДЕ мајстор Анамариа Марјановић из Мађарске и интермајстор Давадемберел Номин-Ердене из Монголије са 6 поена. Марина Гајчин је после одличног старта (3 из 3) у даљем току турнира изгубила од двојице јаких велемајстора Синише Дражића и Мирослава Тошића, те је са још једном победом и три ремија турнир завршила са 5,5 поена, освојивши трећу женску награду. Међу кадетима још треба похвалити одличног Луку Будисављевића који је освојио 5,5 поена и поправио свој рејтинг за 62 поена. Данка Лалић је такође одиграла један од најбољих турнира у каријери и са 5 из 9 зарадила 75 рејтинг поена.

Марина Гајчин је после одличног старта (3 из 3) у даљем току турнира изгубила од двојице јаких велемајстора Синише Дражића и Мирослава Тошића, те је са још једном победом и три ремија турнир завршила са 5,5 поена, освојивши трећу женску награду

На Б турниру је такође било веома интересантно – неки фаворити су се оклизнули већ у првим метрима, други су сигурним корацима јасно грабили ка циљу, а млади шахисти су углавном добро искористили прилику за стицање искуства и напредовање на рејтинг листи. После 8 кола победнички пехар је заслужено подигао Немања Башић са сјајних 7,5 поена, читав поен више од другопласираног Драгана Шкробића. Једини реми на турниру Немања је одиграо у последњем колу управо против Шкробића, када је већ имао обезбеђену титулу. Занимљиво је да Немања пре почетка турнира није важио за фаворита, али је сигурном игром потврдио већ познату чињеницу да рејтинг поени често нису право мерило снаге неког играча. То се посебно односи на Шкробића, који пре почетка турнира није чак ни имао међународни рејтинг!

Оно што, пак, није никога изненадило јесте и одлично треће место за познатог шаховског радника из Бановаца и оца двоје врло талентованих кадета Миодрага Станковића. Миодраг је био трећи и на стартној листи и овим успехом је само потврдио да је у доброј шаховској форми. Међу кадетима треба похвалити Лазара Давидова, који је освојио одлично 18. место и чак 145 рејтинг поена, као и Хану Денић која је била 26. у коначном пласману и зарадила 104 рејтинг поена. Радује да је и Ања Јовановић, после нешто слабијег резултата на Сребрном језеру, опет заиграла у свом стилу и освојила нових 87 рејтинг поена. Једини који је одиграо испод очекивања је млади Андреј Љепић који је попустио под притиском знатно старијих и искуснијих играча, али који је сасвим сигурно савладао драгоцене лекције за даљи напредак у игри пред одлазак на Светско првенство за кадете у Бразилу.

Турнир је игран у предивном амбијенту Рибарског острва на Дунаву, што се показало као одличан избор будући да су услови у потпуности испунили очекивања такмичара. Новина ове године је и то да је такмичење било подељено на А и Б турнир, што је такође допринело квалитету партија и већом неизвесношћу оба турнира, јер су такмичари међусобно били изједначенији и није било лаких поена. Шаховски савез Војводине је и ове године врло успешно изнео највећи део организације, а посебно треба захвалити Покрајинском секретаријату за спорт и омладину који је финансијски подржао такмичење. Очекујемо да догодине турнир буде још квалитетнији и да привуче још више играча, а до тада се српска шаховска турнеја наставља такође традиционално јаким опен турниром Сенћанска битка у Сенти.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести