Београд спреман за Светску лигу, први пут ВАР у ватерполу

БЕОГРАД: Београд је спреман за финални турнир Светске лиге, који ће бити историјски, јер ће се први пут у ватерполу користити ВАР технологија.
vaterpolo/dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Како је на званичној конференцији за медије најавио високи функционер ФИНА Марк Коганов, сјајно еј што се турнир игра на легендарном базену на Ташмајдану.

"Осим што ће се победнику доделити прва виза за учешће на Олимпијским играма у Токију 2020, важно је напоменути да је наградни фонд повећан и зноси 350.000 долара. Такође, по први пут у Београду у историји ватерпола користиће се видео технологија, слично ВАР систему у фубалу, где ће се уз помоћ видео снимака јасно разрешити свака дилема да ли је гол постигнут или не. Пробаћемо тај нови систем, видети како функционише, проверити ефикасност. Жеља је да се видео технологија користи на Светском првенству у Кореји и мислим да би то био велики корак напред", рекао је Коганов.

Селектор репрезентације Србије Дејан Савић и капитен нашег тима Филип Филиповић констатовалису су да спремно дочекуу очетак завршног турнира.

"Припреме за Светку лигу су готове. Шта смо урадили, урадили смо. Приступили смо мало другачијој методологији рада, јер је сезона за играче била веома напорна. Зато је фокус у нашем раду био на опоравку. Улог је велики, није само борба за прво место и златну медаљу, већ и за место на Олимписјким играма. Уверен сам да ћемо дати свој максимум и да ћемо покушати да освојимо пехар. Очекујемо велику подршку навијача", поручио је Савић.

Филиповић је нагласио да напорна сезона није и неће бити никакво оправдање за наступ делфина на Финалном турниру Светске лиге:

"Игра се за репрезентацију и зна се како се наступа за национални тим. Свака прича о исцрпљености у том случају је сувишна. Екипа је пре свега здрава, и то ми је драго. Спремо се и идемо од утакмице до утакмице, без прескакања противника. Покушавали смо да се у што краћем периоду прилагодимо на ту одбрану у зони од шест метара где може да се оствари највећа предност. Али, не треба да се обазиремо превише на то. Сигуран сам да ћемо се благовремено адаптирати, а искрено се надам да критеријум суђења неће неће бити као у Загребу на Европка купу, јер нас у том случају чека велика непознаница. Не само нас, већ и публику која ће доћи на базен. Што се тиче осталих правила, по мом мишљењу она су више козметичке природе, али има људи који знају ватерполо боље од нас", рекао је Филиповић.

Први противник репрезентације Србије је Аустралија, а тај меч је на програму у уторак од 21 сат.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести