Ватерполисти Србије са Шпанијом играју за полуфинале Светског првенства

Иако су одлично одрадили посао у првој фази Светског првенства у Јужној Кореји када су са две победе и ремијем освојили прво место у групи и директно се пласирали у четвртфинале, ватерполисти Србије држали су се изјава да још увек ништа велико нису постигли на овом шампионату.
Milos Cuk i Alberto Munariz
Фото: Милош Ћук (5), фото: ФИНА

У редовима “делфина” сви су истицали да најбољи треба бити у најважнијим, елиминационим мечевима, као што је овај данашњи против Шпаније, актуелног европског вицепрвака. Србија ће се сутра у 7 часова састати са “црвеном фуријом” у борби за полуфинале.

Шести пут ће се на светским првенствима сусрести ове две репрезентације, али први пут у овој фази. Пре тога су четири утакмице биле одигране у групи или у разигравању, да би после једне победе Србија 2009. освојила злато, а Шпанија је, такође, једним тријумфом осигурала бронзу 2007. године. Велика ствар била би за овај измењен и подмлађен састав селектора Дејана Савића када би нашао место међу четири најбоља тима на свету. Психички су “делфини” потпуно припремљени за данашњи сусрет, а имали су и више дана паузе од Шпанаца, који су морали да одиграју и осмину финала са Јапаном. Додуше, био је то за њих лакши тренинг.

Подршку пред овај битан дуел српским ватерполистима послао је и капитен Филип Филиповић, који је још уз шесторицу најискуснијих првотимаца, поштеђен играња у Гванџуу. Он је на свом сајту дао коментар овог сусрета.

– Најгора ствар за ривала јесте ако потцене овај састав. Против Шпаније треба да остану мирни, да остану своји и тада неће много зависити од противника. Нема разлога да тако не буде – рекао је Филиповић.

Шпанија је увек неугодан ривал, а намучила је Србију у финалу Европског првенства у Барселони када су наши на крају славили после петераца. Атмосфера у екипи је добра, а наши мирне главе улазе у овај дуел.

– Даћемо све од себе, имамо шансу. Нема страха, јер смо већ доста урадили. Показали смо да имамо квалитет и никоме неће бити лако да игра против нас. Ценим Шпанију, то је одлична екипа на челу са Перонеом, Лопез Пинедом, Мунаризом и Гранадосом, али и ми имамо своје адуте. Сигурно је да ће желети реванш за изгубљено финале у Барселони прошле године. Наша је жеља да уђемо у полуфинале и то би био огроман успех – мишљења је Радомир Драшовић.

Први помоћник Дејана Савића, његов бивши саиграч Владимир Вујасиновић, обелоданио је своје виђење четвртфиналне утакмице.

– Доста смо се променили у ових за нас шест такмичарских дана на светском првенству. Тим који је стигао у Гванџу и састав којег очекују борбе за пласман су две различите екипе. Промене су позитивне и надам се да ћемо наставити тако. Шпанија не игра на нивоу од прошле године. И то не само овде. Ипак Гранадос је много напредовао, Мунариз је одличан, остали се још нису скупили и нека тако буде бар још неки дан – поручио је Вујасиновић.

К. Бугарски

Сутрашњи програм

Четвртфинала

Србија – Шпанија (7)

Хрватска – Немачка (8.30)

Мађарска – Аустралија (10)

Италија – Грчка (11.30)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести