ВК Војводина слави 85 година постојања:  Јубилеј за памћење

Ватерполо клуб Војводина слави 85 година постојања. 
logo vk vojvodina
Фото: ВК Војводина

Оснивачка скупштина пливачког и ватреполо клуба одржана је 29. новембра пре 85 година , када је започела једна лепа прича која траје  и данас.

Окружени пандемијом, светском пошасти, кроз коју пролазимо у свим областима друштвеног живота и која нам креира понашање, ВК „Војводина“ се определио да овим путем – саопштењем – подсети на јубилеј вредан памћења.

“Пре 85 година, почетком септембра месеца, у Дунавцу, на импровизованом дрвеном игралишту, тада познатом као “Ђачко купалиште”, одигране су прве званичне ватерполо утакмице у нашем граду, Новом Саду. Учествовали су ватерполисти Сомбора, Петровграда (данас Зрењанина), Београда и Новог Сада. Ватерполисти нашег града су освојили прво место” кажу у ВК Војводина.

“Љубав према ватерполу, успех на турниру, ентузијазам који је понео те младе људе, довео је до формирања Пливачког и ватерполо клуба “Галеб” на Оснивачкој скупштини 29. новембра 1935. године. Мотивисан превасходно материјалним разлозима, а наслањајући се на свог првог комшију, Морнаницу, клуб је име “Галеб” заменио 1959. године у “Морнар”, а потом се 1962. године укључио у Спортско друштво Војводина и преузео име “Војводина”. Од тада па све до данашњег дана, Клуб је континуирано (осим за време другог светског рата) активно радио на ширењу квантитета и развоју квалитета ватерполо спорта у нашем граду и шире. Од Дунавца, преко отвореног базена на СЦ Сајмиште, затим базена СПЦ Војводина, дошли смо, захваљујући Граду, до затвореног базена Клиса, где се осећамо као домаћини.

Фото: Tanjug

Ватерполо клуб је дуго година био позната интелектуална и академска средина у којој су се окупљали, тренирали, дружили и развијали ватерполо спорт, уважени Новосађани, као што су браћа Врсајков, Букуров, Пајванчић, Илић, Мидић, Цвјетићанин, Шефер, затим Емил Батак, Бранислав Милинков, Вељко Сперњак и многи други, који су своја интелектуална искуства преносили на младе генерације и на тај начин утицали на њихов даљи позитиван развој.

Пролазећи кроз разне и веома тешке развојне фазе, Клуб је данас успео да израсте у савремени организациони колектив, који негује и развија, сада већ препознатљиву Школу ватерпола “Војводина”. Клуб је данас са свим својим узрасним категоријама у врху српског ватерпола и уједно чини окосницу у свим репрезентативним селекцијама.

У току своје вишедеценијске активности, кроз Клуб су прошле многе генерације које су своје спортске снове, жеље и амбиције афирмисали у нашој средини остављајући своје трагове и печат кроз веће и мање успехе. Током осам и по деценија, преко десет хиљада младих људи били су чланови нашега клуба, од којих су поједини достигли и звездане висине европских и светских шампиона играјући за репрезентативну селекцију наше земље – Слободан Соро и Никола Рађен, а посебне бисере наше школе представљају изванредни чланови, који су поред наведених одличја, окићени златним олимпијским медаљама: Гојко Пијетловић, Бранислав Митровић, Душко Пијетловић и Милош Ћук.

Уз ове бисере, Клуб је извео генерације младих ватерполиста и дуго година био “инкубатор” одличних младих ватерполиста и репрезентативаца - Марко Ћук, Борис Вапенски, Милош Миличић, Душан Васић, Срђан Вуксановић, Милош Максимовић и многи други.

Позитиван однос и активност Клуба нису остали незапажени. Са највишег нивоа Ватерполо савеза Србије запажено је и констатовано са одређеним највишим признањима у последњих седам година, од кад се то прати и посматра, да је ВК “Војводина” најактивнији клуб од свих чланова ВСС у испуњавању такмичарског програма ВСС, почевши од пионира, кадета, јуниора и сениора, како у мушким, тако и у женским селекцијама. Резултат тога је и да Клуб просечно годишње реализује преко 250 утакмица својих селекција, које остварују око 300 активних чланова.

У својој богатој, вишедеценијској историји, Клуб се увек залагао за испуњење познате формуле 3К – квантитет, квалитет и континуитет. Успостављање хармоније између ова три захтева, био је императив у раду Клуба и то нас је довело у позицију ове дуге традиције. Свесни смо да нема напретка у квалитету без квантитета, а истовремено, нема квантитета, без квалитета. Медјутим, континуитет је увек мотив који нам је опредељивао политику Клуба да остане у свом развоју и да даље напредује. Тако нисмо дозволили ни да се нереалне амбиције наметну над нормалним развојем, нити да гушење квалитета угрози квантитет и континуитет.

Захваљујући разумевању Града, Покрајине, уважених пословних партнера, а нарочито родитеља деце ватерполиста, до сада смо успевали да омогућимо непрекидни развој нашега спорта.

Уз пуно разумевање и помоћ свих актера,  посветићемо се и даље  развоју Клуба. Зато имамо жељу, услове, разлоге, и наравно, традицију која нас обавезује”,  наводи се у саопштењу ВК Војводина.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести