Адвокати Асанжа: САД користе случај у политичке сврхе

ЛОНДОН: Нова америчка оптужница против оснивача Викиликса Џулијана Асанжа користи се у политичке сврхе, тврде његови адвокати, који се први пут после три месеца појавио преко видео линка пред судом у Лондону.
asanz
Фото: Tanjug (AP Photo/Matt Dunham, File)

Адвокат оснивача Викиликса Едвард Фицџералд упозорио је Прекршајни суд Вестминстер у Лондону да је могуће да амерички државни тужилац Вилијам Бар користи овај случај за "политичке разлоге" оценивши да нова оптужница против Асанжа има "потенцијалне последице да поступак скрене с пута".

Фицџералд је, наиме, рекао да би оптужница могла да доведе до одлагања саслушања након америчких председничких избора у новембру ове године.

Како преноси РТ, Асанж, који се више од годину дана налази у затвору у Лондону, појавио се преко видео-линка пред судом и изгледао је уморно.

Његова партнерка Стела Морис навела је на Твитеру да га није видела 17 недеља и да му није дата заштитна маска у затвору.

Media name
a
Mon, 07/27/2020 - 22:24
jasna.budimirovic

Она тврди да маске не носе ни чувари у затвору.

Америчко Министарство правде објавило је у јуну нову оптужницу против Асанжа у којој се он сумњичи да је на конференцијама у Европи и Азији регрутовао хакере који би могли да обезбеде поверљиве информације за његову веб страницу, као и да је био у дослуху са члановима хакерских организација.

Измењена оптужница не садржи више од 18 тачака, међутим, тужиоци кажу да она истиче Асанжове напоре да набави и објави тајне податке.

Асанж је ухапшен прошле године након што је протеран из амбасаде Еквадора у Лондону где је боравио од 2012. године и тренутно се налази у притвору где чека одлуку да ли ће бити изручен САД.

Америчко Министарство правде сумњичи га за заверу са бившим америчким војником Челси Менингом због одавања поверљивих докумената.

Шпанска компанија на суду због шпијунирања Асанжа

Шпански национални суд саслушава сведоке у оквиру истраге о наводном ангажовању шпанске компаније да шпијунира Џулиана Асанжа током седам година које је оснивач Викиликса провео у еквадорској амбасади у Лондону.

Суд истражује да ли су Давид Моралес, Шпанац и његова "Андеркавер Глобал С.Л." безбедносна агенција залазиле у приватност Асанжа и његових посетилаца у амбасади потајно снимајући њихове састанке, преноси АП.

Сумња се да су обавештајни подаци које је Моралесова компанија прикупљалала предати трећим лицима, према судским документима.

Фирму Андеркавер Глобал, позната и као УЦ Глобал, ангажовала је влада Еквадора на обезбеђивању амбасаде у Лондону између 2015. и 2018. године.

Прелиминарна судска истрага изазвала је сумње да је Моралес у тајности користио опрему за бушење и видео опрему за снимање Асанжових састанака са посетиоцима.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести