БАГДАД: Хиљаде демонстраната захтева ПРЕКИД ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА са Шведском, паљене заставе ДУГИНИХ БОЈА

БАГДАД: Хиљаде присталица шиитског популистичког свештеника Моктада ал-Садра протестовале су данас испред амбасаде Шведске у Багдаду, захтевајући прекид дипломатских односа након што је испред џамије у Стокхолму запаљен Куран.
b
Фото: Youtube Printscreen

Демонстранти су палили велике заставе дугиних боја, које представљају ЛГБТ заједницу након што су стајали на њима док се у позадини читао Куран.

Они су носили портрете Садра и његовог оца, такође истакнутог свештеника, као и ирачке заставе.

Ал-Садр је позвао своје следбенике да наставе да пале заставу дугиних боја до осмог лунарног дана месеца Мухарема "јер их то највише нервира“.

Ал-Садр је у четвртак позвао на "масовне гневне протесте испред шведске амбасаде у Багдаду" и тражио од присталица да захтевају протеривање шведског амбасадора и прекид дипломатских односа са Шведском.

Након паљења Курана, шведска полиција оптужила је мушкарца који је запалио Куран за агитацију против одређене етничке или националне групе.

У среду је један од двојице организатора окупљања, чије је одржавање дозволила шведска полиција, поцепао и запалио копију Курана испред централне џамије у Стокхолму.

Око 200 људи посматрало је како мушкарац цепа странице копије Курана и њима брише ципеле, а потом на књигу ставља сланину и пали је.

против ислама и за права Курда појачао је тензије са Анкаром, чија подршка је потребна Стокхолму за улазак у НАТО.

Турска је крајем јануара прекинула преговоре са Шведском о кандидатури за улазак у НАТО, након што је лидер данске крајње десничарске партије "Тврда линија" Расмус Палудан спалио копију Курана у близини турске амбасаде у Стокхолму.

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести