Бајден: Један одсто најбогатијих да плати "поштени удео"

ВАШИНГТОН: Председник САД Џо Бајден позвао је богате Американце и корпорације да кроз порез плате "правичан удео" у финансирању бесплатног вишег образовања и за друге бенефиције за сиромашније раднике.
dzo bajden, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP

Говорећи на Тајдвотер Комјунити Колеџу, центру за више образовање у граду Норфолку у савезној држави Вирџинији, Бајден је рекао да би проширење америчког јавног образовног система које је предложио донело баланс економији и да би било од користи Американцима са нижим приходима, преноси Ројтерс.

САД би могле да обезбеде две бесплатне године вишег образовања подизањем највише стопе пореза на доходак на ниво на којем је био 2001. године, рекао је Бајден.

Он је поручио и да планира да обезбеди пореске олакшице људима из радничке класе и натера све да плате "поштени удео".

Посете школама су део кампање за промовисање Бајденовог плана од 2,3 билиона долара за обнову путева и друге инфраструктуре, као и пакета социјалне потрошње који укључује милијарду долара за образовање и бригу о деци за период од 10 година, те 800 милијарди долара пореских кредита намењених породицама са средњим и ниским примањима.

Финансирана вишим порезима за корпорације и богате Американце, два предлога заједно би представљала највећу иницијативу за домаћу потрошњу од шездесетих година прошлог века.

То ћемо финансирати тако што ћемо осигурати да корпоративна Америка и најбогатијих 1 одсто становника плати свој поштени удео, рекао је Бајден.

Председник САД је обећао да ће сарађивати и са демократским и са републиканским члановима Конгреса на овом плану, али многи републиканци поручили су да не подржавају његову иницијативу за повећање пореза богаташима, а нису подржали ни његов пакет помоћи због пандемије од 1,9 билиона долара.

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести