Барније: Нема напретка, Дејвис: Време за даљи корак

БРИСЕЛ: Главни преговарач ЕУ за Брегзит Мишел Барније изјавио је данас да је направљен мали помак са Великом Британијом током пете рунде преговора око изласка те земље из ЕУ, у марту 2019. године.
Bregzit , pregovori u Briselu Foto: AP Photo/Virginia Mayo
Фото: AP Photo/Virginia Mayo

Према његовим речима, упркос "конструктивном духу" показаном током овонедељних преговора у Бриселу "није направљен никакав велики корак унапред", преноси АП.Према његовим речима, он неће моћи да препоручи лидерима ЕУ на састанку следеће недеље да је направљен "довољан напредак" како би се проширили разговори са будућим односима ЕУ и Британије, попут трговине.

Састанку лидера ЕУ у Бриселу, одржаће се 19. и 20. октобра, а Барније каже да се надао да ће преговори бити проширени.ЕУ сматра да се то може догодити једино када су напредовала финансијска решења, права грађана погођених границом и статус границе Северне Ирске и Ирске.

Са друге стране главни преговарач велике Британије за Брегзит Дејвид Дејвис позвао је лидере ЕУ да на самиту следеће недеље опредузму даље кораке и да се сложе око "откључавања" трговинских споразума, преноси АФП."Надам се да ће земље чланице ЕУ препознати напредак који смо направили и предузети даљи корак у духу говора Терезе Меј из Фиренце", рекао је Дејвис.
 

AP Photo/Virginia Mayo

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести