Борељ: Повезивање Европе није алтренатива кинеском путу

БРИСЕЛ: Шеф дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ, каже да нови европски план о ”Глобалном повезивању Европе” није осмишељен да буде алтренатива кинеском ”Појасу и путу”, већ да има ”ширу намену”.
Žosep Borelj Foto: Tanjug/vide
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

Данас нам је важно да сагледамо проблеме које имамо у повезаности са Блиски истоком, Централном Азијом и Кином, али не засновано на истом приступу и са истиом наменом коју Кина има са својом иницијативом ''Појас и пут'', изјавио је Борељ.

Савет ЕУ је усвојио закључке о „Глобално повезаној Европи” који наглашвају потребу да ЕУ следи геостратешки и глобални приступ у повезивању, а све у циљу унапређене економске, спољне и развојне политике и безбедносних интереса и промоција европских вредности.

Министри спољних послова ЕУ у својим закључцима наглашавају да би боља повезаност утицала на економски раст, смањила стратешке зависности и повећала конкурентност ЕУ и њених партнера.

Повезивање се конкретно односи како на физичку инфраструктуру (путеве, жележницу...), тако и на регулаторне оквире, при чему је наглашена потреба за предвидљивим међународним нормама и стандардима како би се одржали једнаки услови и подстакле приватне инвестиције.

Савет ЕУ кроз ову иницијативу позива и ''на повезивање са земљама и регионима истомишљеника'', при чему се указује на јачање већ постојеће сарадње са Јапаном и Индијом, али и позива на развијање партнерсиких односа са САД и земљама Југоисточне Азије и Јужне Америке.

Посебна пажња ЕУ у остваривању иницијатве глобалног повезивања односи се на сардању у оквиру мултилатералних форума, укључујући Г7 и Г20.

У том контексту, Савет ЕУ посебно је поздравио дискусије у оквиру Г7 о стварању ”бољих прилика за свет”.

Министри спољних послова ЕУ позвали су на подстицање инвестиција и мобилизацију јавног и приватног сектора у циљу обезбеђивања ”видљивости деловања ЕУ” и ефикасности сарадње са партнерима.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести