Британија угрожава односе с Кином због Хуавеја

Британија ризикује да одбаци дугогодишњу везу с Кином ако забрани Хуавеију приступ својој 5Г мрежи по налогу САД у оквиру глобалне битке за технолошку надмоћ, рекао је за Ројтерс председник огранка те кинеске технолошке компаније за Велику Британију Џон Браун.
huavei pixabay
Фото: pixabay.com

Браун је рекао да је Хуавеи постао "политичка лопта" у ескалирајућем трговинском спору између двеју суперсила, а Британија ризикује да буде оштећена у том процесу.

Британија је телеком групи доделила ограничену улогу у својој 5Г мрежи раније ове године, али нове америчке санкције на чип технологију довеле су у питање њен статус поузданог добављача, па ће британска влада вероватно заузети чвршћи став, наводи Ројтерс.

"Овде нема дипломатије“, рекао је Браун током виртуелног симпозијума у Лондону за британску агенцију.

"Велика Британија има веома дуге везе са Кином и надам се да их неће једноставно одбацити“, додао је Браун.

Када би Британија забранила Хуавеју приступ својој 5Г мрежи, будућност кинеске компаније у земљи у коју је уложила милионе фунти у истраживања и развој била би доведена у питање.

"Имају очигледно пуно посла, све од паметних телефона до 3Г и 4Г као и овај предложени 5Г. Ако нема посла и ако им онемогуће да послују, очекивао бих да ће они донети одлуке да се повуку", закључио је Браун.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести