Црна Гора: Министарка здравља и ИЈЗ предлажу локдаун

ПОДГОРИЦА: Министарка здравља Црне Горе Јелена Боровинић Бојовић изјавила је да она и стручни тим Института за јавно здравље (ИЗЈ) заговарају увођење локдауна, односно најоштријих мера за борбу против епидемије корона вируса, али да ће о томе наредних дана коначну одлуку донети владин савет.
korona
Фото: pixabay.com

Боровинић Боровић је за Дан рекла да у овом тренутку има консензус са стручњацима ИЈЗ да би најбоље решење било увођење локдауна на одређени временски период, имајући у виду више фактора, преноси портал РТЦГ.

Она је потврдила да је општина Улцињ у уторак од надлежних тражила комплетно закључавање.
На питање шта подразумијева локдаун који заговара са стручњацима ИЈЗ, министарка је одговорила да је то увођење најстрожих контрола приликом уласка у државу.

Што се границе тиче, то подразумијева увођење строге контроле, уз упућивање у самоизолацију, осим путника који приликом уласка имају негативан ПЦР тест или брзи антигенски тест, не старији од 48 сати или позитивни серолошки налаз на антитела ИГГ, који није старији од месец дана, дакле да имају потврду да су прележали вирус или доказ да су вакцинисани. Само уз то би могло да се уђе у земљу без упућивања у самоизолацију, рекла је Боровинић Бојовић.

Она је додала да је ту и закључавање општина, забрана кретања између општина, уз раније дефинисане изузетке и друге мере.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести