Дистанца сузбија ширење вируса, потврдила нова студија

АТЛАНТА: Нова студија потврдила је да су мере физичког дистанцирања између људи ефикасне у сузбијању ширења корона вируса у САД и да су највероватније спречиле десетине милиона случајева заразе.
njujork/fonet
Фото: FoNet

Истраживање које је објављено јуче у часопису "Хелт аферс" ("Хеалтх Аффаирс") открива да су мере физичког дистанцирања које је увела влада смањиле дневни пораст броја заражених за девет одсто након три недеље отприлике, пренео је ЦНН.

У студији се наводи да би број заражених корона вирусом у САД био за 35 пута већи да мере физичког дистанцирања нису биле на снази.

Научници су истакли да "истраживање илуструје потенцијалну опасност од експоненцијалног ширења вируса у одсуству интервенција, пружајући релевантне информације за стратегије за покретање економске активности".

Група научника са Универзитета у Кентакију, Универзитета у Луисвилу и Државног универзитета у Џорџији процењивала је утицај мера социјалног дистанцирања поређењем броја заражених међу земаљама у којима су ове мере на снази и оних у којима нису.

Затварање ресторана и барова показало се као нарочито ефикасно у успоравању ширења вируса, али не и забрана масовних окупљања и затварање школа.

Научници су истакли да њихово истраживање показује одређена ограничења и недостатке и указали да постоји већи број заражених него што то званични подаци показују, јер нису сви заражени били болесни у тој мери да им је била потребна лекарска помоћ.

Ту је и недостатак неформалне иницијативе званичника у погледу подстицања ношења маски, појачане хигијене, промене пословне праксе и друштвених норми у вези са дистанцирањем.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести