Додик у Братунцу: У БиХ нема правде за Србе

БРАТУНАЦ: У Братунцу је одржана комеморација у знак сећања на 3.500 страдалих Срба са тог подручја, Сребрнице и околине, на којој је председник РС Милорад Додик изјавио да у БиХ нема правде за Србе, јер су починиоци стравичних злочина над српским народом у протеклом рату остали некажњени.
dodik, tanjug arhiva dkujundzic
Фото: Милорад Додик, фото. Танјуг, архива

Према његовим речима, у средњем Подрињу током последњег рата страдало  је више од 3.500 Срба, а да нема одговорности и казне за починиоце, преноси РТРС.

Нема казне за починиоце, али има снажног игнорисања међународног фактора и настојања да се одржи стереотип који је овде већ раније пласиран да се генерално говори само о српској кривици, рекао је Додик на комеморацији којој је присуствовала и премијерка РС Жељка Цвијановић, као и министар одбране Србије Алекснадар Вулин.

Према његовим речима, срамне казне за тројицу Бошњака, припадника такозване Армије БиХ, који су неколико сати малтретирали и силовали десетогодишњу девојчицу српске националности 1993. године у Сарајеву, говори да у БиХ нема правде за Србе и да БиХ није земља за Србе.

Ми смо овде силом Дејтонског споразума, спремни да поштујемо овај споразум и његове одређене одредбе, али исто тако, свесни смо илузије које покушавају да изграде овде у лику БиХ, на штету Срба и српског народа, рекао је Додик.

Он је позвао присутне да се поново окупе и помогну у решавању нагомиланих проблема.

Додик је рекао да је Влада Републике Српске у овај крај уложила значајна средства, јер жели да га оживи са становишта свих функција - јавних и других.

Страдање остаје као наша бол, као место које ће вечито у колективној свести нашег народа бити упамћено, али исто тако морамо се окренути животу. Најбоља захваност за жртве које су дате јесте успешно друштво и то је однос према погинулим и страдалим у протеклом рату, рекао је Додик.

Цвијановић је изјавила да некажњавање поцинилаца тешких злодела над више од 3.500 Срба у средњем Подрињу у протеклом рату треба да држи Србе будним и свесним онога што се догодило и на који начин треба да се крећу у будућности како би избегли све замке овог типа.

Цвијановић је нагласила да је важно изражавати поштовање према свим жртвама, али и неговати културу сећања.

Култура сећања мора да постоји у оквиру институција, колективитета и сваког појединца у Републици Српској, јер на основу тога можемо да разумемо шта је било и куда се крећемо у будућности, рекла је Цвијановић новинарима у Братунцу, где је присуствовала помену.

Она је истакла да је власт у Српској опређељена за изградњу боље Републике Сропске која ће бити стабилнија и све јача из дана у дан, знајући колико је жртава поднето у свим крајевима.

Цвијановићева је указала да су злочини почињени над Србима у средњем Подрињу остали некажњени што постаје матрица када се говори о правди или достизању правде, истине и санкција у оквиру БиХ.

Званичници Републике Српске и Србије, бројне делегације и представници борачких организација присуствовали су у Братунцу помену за више од 3.500 страдалих Срба из средњег Подриња убијених током протеклог рата.

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести