ЕУ: Додатних седам милиона евра за вакцинацију на З. Балкану

БРИСЕЛ: ЕУ у партнерству са Светском здравственом организацијом (СЗО) покренула је нови регионални пројекат вредан више од седам милиона евра за подршку сигурној и ефикасној вакцинацији становништва Западног Балкана.
eu
Фото: Tanjug / arhiva

У Европској комисији наводе да ће овај пројекат помоћи да се земље Западног Балкана припреме за ефикасан пријем и примену КОВИД-19 вакцина, укључујући оне добијене од КОВАКС ситема и путем механизма ЕУ за дељење вакцина са државама чланицама ЕУ.

Комесар за проширење Оливер Вархеји наводи да овај пројекат долази као додатак на ЕУ пакет од 70 милиона евра за подршку приступу вакцинама у региону и набавку неопходне опреме за кампање вакцинације.

”Овим новим пројектом подршке кампањама вакцинације на Западном Балкану у партнерству са СЗО, ЕУ наставља да испуњава своју посвећеност подршци нашим партнерима у суочавању са пандемијом од њеног почетка”, каже Вархеји.

У Комисији наводе да укупан пакет помоћи ЕУ Западном Балкану у одговору на КОВИД-19 тренутно прелази 3,3 милијарде евра што укључује подршку за набавку опрему, средњорочну и дугорочну подршку здравственим системима и економијама, подршку предузећима путем локалних банака, макрофинансијску помоћ у облику зајмова и пакет одговора Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

EUR/RSD 117.3108
Најновије вести