Газа: Израелске снаге испалиле праву муницију, рањено око 350

ГАЗА: Израелске снаге употребиле су бојеву муницију и сузавац на Палестинце који су протестовали дуж границе Израела с појасом Газе и притом ранили око 350 особа.
gaza pojas gaze
Фото: Tanjug (AP Photo/Adel Hana)

Како преноси Ројтерс, лекари наводе да је бојевом муницијом рањено око 50 људи од којих троје тешко, а да још њих 300 прима медицинску помоћ услед удисања сузавца и других врста повреда.

Палестинци су 30. марта поставили кампове дуж границе дуге 65 километара и започели шестонедељни протест против блокаде те границе коју су увели Израел и Египат 2007. године.

Агенција наводи да је израелска војска прошлог месеца на граници усмртила најмање 43 Палестинца.

Израел тврди да само штити своју границу и да такве кораке предузима само онда када демонстранти котрљају запаљене гуме ка граници, покушавају да поставе експлозиве или да се превише приближе граници.

На данашњим протестима је учетвовало око 7.000 Палестинаца на различитим локацијама у појасу Газе, рекао је портпарол израелске војске и додао да је једна група покушала да сруши ограду и упадне на изрелску териорорију.

Израел тврди да је протесте организовао палестински исламски покрет Хамас чији је прокламовани циљ уништење Израела и да су већина убијених током претходних протеста управо припадници те групе, док Палестинци те тврдње поричу.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести