ИТ: Скинута ознака тајне с докумената о стању у току пандемије

РИМ: У Италији је скинута забрана објављивања, то јест ознака “државна тајна” с пет записника седница научно-техничког комитета на чијим препорукама је италијанска влада доносила одлуке на врхунцу пандемије ковида19, пише амерички "Хафингтон пост".
italija koronavirus
Фото: Pixabay.com

Објављени документи ће омогућити да Италијиани сазнају шта је мотивисало владу да прогласи карантин у време пандемије корона вируса, чак и у областима где заразе није било, саопштила је невладина организација “Фондација Еинауди”, која се још од марта, када је почела пандемија, бори да записници са седница владиног научно-техничког комитета буду објављени у јавности.

Први захтев Фондације влада је одбила мотивишући своју одлуку “заштитом јавне безбедности и реда”, а затим је Фондација поднела тужбу административном суду, добила спор, али је влада у Риму и даље одуговлачила да документе учини доступним јавности.

У спор је била укључена чак и Комисија италијанског парламента за безбедност Републике (ЦОПАСИР).

На крају, Фондација се, позивајући се и на закон о “слободи информација”, обратила премијеру Џузепеу Контеу, који је одобрио публиковање докумената.

Према саопштењу Фондације "Еинауди”, записници техничко-научног комитета са састанака у јеку пандемије ковида19, биће објављени данас.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести