ЈАР: Живот изгубило најмање седморо људи, војска на улицама

ЈОХАНЕСБУРГ: Јужноафричка Република распоредила је војску на улице како би угушила насилне протесте који су избили због затварања бившег председника Џејкоба Зуме који пред Врховним судом оспорава оптужбе.
j
Фото: Tanjug (AP Photo/Themba Hadebe)

Након вишедневних спорадичних нереда у којима је живот изгубило најмање седморо људи, полиција је саопштила да се изгреди интензивирају и потврдила да је ухапшено укупно 219 особа, преноси Ројтерс.

Међу жртвама је шестомесечна беба, коју је залутали метак погодио у главу, као и мушкарац који је искрварио од рана задобијених ножем, пренео је Њуз 24.

У клиникама, јављају локални медији, влада хаос пошто демонстранти непрестано покушавају да упадну у просторије у којима се налазе повређени.

Дим из запаљених зграда дизао се у ваздух док је роба из опустошених продавница разбацана поред пута у Пиетермарицбургу у Зуминој родној провинцији КваЗулу-Натал, али инциденти су се проширили и на Јоханесбург.

Телевизијски канал НЦА је приказао данашњи снимак пожара на крову тржног центра у Питермарицбургу у источном делу Јужне Африке, где ће се Зума појавити пред судом.

Нереди су почели прошле среде, непосредно након хапшења Зуме, који је осуђен на затворску казну од 15 месеци, јер је одбио судску наредбу да пружи доказе у истрази о корупцији на високом нивоу током његовог деветогодишњег мандата који је трајао до 2018. године, пренео је раније Ројтерс.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести