Камион са бомбама био у среду код Конгреса, ухапшен возач

Савезно тужилаштво објавило да је вашингтонска полиција пронашла у среду камион пун оружја у близини Капитола, током насилних протеста присталица америчког председника Доналда Трампа и ухапсила власника возила.
Pristalice Donalda Trampa na Kapitol hilu Foto: AP/John Minchillo
Фото: Присталице Доналда Трампа на Капитол хилу Фото: AP/John Minchillo

ВАШИНГТОН:Америчко савезно тужилаштво саопштило је да је вашингтонска полиција пронашла у среду камион пун оружја у близини Капитола, током насилних протеста присталица америчког председника Доналда Трампа, и да је ухапсила власника возила.

Лони Лирој Кофман (70) из Фолквила у савезној држави Алабама паркирао је камион у коме је било 11 бомби кућне израде, пушка и пиштољ, два блока даље од зграде америчког Конгреса у среду.

Камион је био паркиран сатима пре него што су власти то приметиле, преноси ЦНН, позивајући се на наводе тужилаштва.

Кофман је после хапшења рекао полицији да је у возилу имао стаклене тегле напуњене „растопљеним стиропором и бензином“, а федерални истражитељи наводе да би ова комбинација, ако би експлодирала, имала ефекат напалм бомбе.

"Утолико пре, што се оваква запаљива течност боље лепи за предмете у које удари детонацијом", наводи се у саопштењу тужилаштва.

У Кофмановом камиону је пронађен и пиштољ на сувозачевом седишту и аутоматска пушка М4 Карбин, заједно са оквирима напуњеним муницијом, саопштила је полиција и навела да је код њега приликом хапшења пронађен и оружје калибра 9 мм и 22 мм.

Ни за једно од пронађених оружја, Кофман који се још није изјаснио о кривици, не поседује дозволу и он ће бити у притвору најмање до следећег појављивања пред судом у уторак.

Министарство правде најавило је у петак подизање оптужница против 13 лица оптужених за нереде у Конгресу, укључујући и посланика из Западне Вирџиније и човека који је ушао у канцеларију председнице Представничког дома Ненси Пелоси и седео за њеним столом, наводи ЦНН.

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести