Китаровић открила споменик Туђману у Загребу 

ЗАГРЕБ: Председница Колинда Грабар Китаровић открила је данас споменик Фрањи Туђману у Загребу, чиме је обележена 19. годишњица од смрти првог хрватског председника и том приликом истакла да је је његов циљ био да оствари "идеал људских права.
Predsednica Hrvatske  Kolinda Grabar Kitarovich otkrila spomenik Franji Tudjmanu u Zagrebu Foto: AP Photo/Darko Bandic
Фото: Председница Хрватске  Колинда Грабар Китаровицх открила споменик Фрањи Тудјману у Загребу Фото: АП Пхото/Дарко Бандић

Споменик је подигнут на раскрсници Улице града Вуковара и Улице Хрватске братске заједнице, а његов аутор је акадмски вајар Кузма Ковачић.Церемонији откривања споменика присуствовали су представници хрватског државног врха, који су раније данас одвојено положили цвеће и венце на Туђманов гроб на загребачком гробљу Мирогој.

За 14 сати је био најављен протест против подизања споменика, сазиван путем друштвених мрежа, на који се, међутим, нико није појавио, пренео је портал Индеx.хр.Грабар Китаровић је рекла да је Туђман хтео да оствари и "идеал људских права". Додала је да је цео хрватски народ годинама чекао на споменик лидеру свих Хрвата. 

"Претрпевши велика страдања и оптерећен неправедним стигмама хрватски је народ у бившој држави био осуђен на другоразредни положај", рекла је Грабар Китаровић и додала да се Туђман изложио прогону јер је знао да се без жртве не може остварити ништа велико. "Ни тренутка се није двоумиио нити се дао поколебати у својим циљевима", рекла је.

Председник Сабора Горан Јандроковић је изразио задовољство начином обележавања 19 година од смрти Туђмана и итакао да фигура у покрету према напред првог хрватског председника на прави начин одражава његов лик и дело."Фрањо Туђман био је невјеројатно храбар", казао је Јандроковић.

Премијер Андреј Пленковић је рекао да је Туђман био политички лидер који је успео успешно да утиче на кључна збивања и уједини хрватски народ. "Својом окупљајућом политиком поставио је темеље хрватске државе. Под његовим вођством Хрватска је остварила највеће успехе", казао је Пленковић.

Пленковић је раније данас предводио делегацију ХДЗ која је положила венац на Туђманов гроба, а након тога је рекао:

"Водио је Хрватску у најтежим временима великосрпске Милошевићеве агресије, за време Домовинскога рата, ослободио окупиране територије и својом мудрошћу, уз помоћ међународне заједнице мирно реинтегрирао Хрватско подунавље, инсистирао на процесу помирења што је једна од његових кључних оставштина коју такође негујемо и на којој ћемо инсистирати", поручио је Пленковић.
 

Протест Иницијативе против постављања споменика Туђману

ЗАГРЕБ: На Међународни дан људских права Иницијатива младих за људска права (Иницијатива) у Хрватској протестовала је против постављања споменика некадашњем хрватском председнику Фрањи Туђману. 

Иницијатива подсећа да је Фрањо Туђман током последње деценије 20. века био симбол деловања против сопствених грађана, закона и Устава, као и да је заслужан за уништену економију и деградиран систем вредности утемељен на снажном национализму и вредностима супротним људским правима. 

Деловање Туђмана обележено је и низом ратних злочина и масовним кршењима људских права, посебно према националним мањинама, кажу у Иницијативи. 

Подсећају и да је Туђман према пресуди Међународног кривичног суда за бившу Југославију био део удруженог злочиначког подухвата и да је одговоран за агресију Републике Хрватске на Босну и Херцеговину. 

Иницијатива младих за људска права у Хрватској претходно је представила сопствени предлог изгледа споменика, као алтернативу конкурсу за идејно решење споменика Туђману који је организовао Град Загреб, а у коме се наводи да је Фрањо Туђман својим ликом и делом обележио хрватску историју. 

Иницијатива наводи да, напротив, Туђман представља вредности које се не смеју преносити садашњим и будућим генерацијама, као и да су оне супротне изградњи уређеног друштва. 

"Туђманов лик приказан на коњу који уместо ногу и копита има заобљено постоље симболише могућност кретања искључиво напред-назад, што онемогућава напредак у простору. Коњ није само носилац фигуре Туђмана, већ и биће са израженим осећањима, у овом случају згрожености и страха", наводи се у опису победничког решења алтернативног конкурса за споменик Туђману, који је организовала Иницијатива младих за људска права у Хрватској. 

Инциденти на отварању споменика Туђману

ЗАГРЕБ: У Загребу је данас приликом откривања споменика бившем хрватском председнику Фрањи Туђману, дошло до два инцидента.Како наводи загребачки сајт "Индекс.хр", један мушкарац је током церемоније на којој је био присутан и државни врх Хрватске, узвикнуо "Туђман злочинац", након чега су га окупљени напали.

Инциент се догодио око 16 сати, а ради се, како преноси "Индекс", о Зорану Ерцегу који је јавности познат као сплитски ратни ветеран и хуманитарни активиста.Он је током инцидента носио жути прслук, наводи хрватски сајт.Ерцег се тренутно налази у КБЦ "Загреб", а полиција утврђује околности инцидента.

Индекс.хр додаје да се још један инцидент догодио се око 15  сати, а да се оба третирају као нарушавање јавног реда и мира.

EUR/RSD 117.5504
Најновије вести