КУЛЕБА ОПАЛИО ПО САВЕЗНИЦИМА Северна Кореја ефикаснији партнер Русији, него Запад Украјини

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба изјавио је данас да одбрамбена индустрија западних земаља није у стању да произведе довољне количине артиљеријске муниције која је потребна Кијеву, додавши да је Северна Кореја ефикаснији партнер Русији, него Запад Украјини.
dmitro kuleba, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Сви војници и официри наводе да је Русија надмоћнија по количини расположиве артиљеријске муниције, између осталог, због тога што добија помоћ из Северне Кореје. Колико год то смешно звучало, изгледа да је Северна Кореја ефикаснији партнер Русији него што су пријатељи који нас снабдевају артиљеријском муницијом за Украјину. То је смешно. И мора да се промени", рекао је Кулеба у интервјуу за немачки "Велт".

Он је навео да су ЕУ, НАТО и појединачне владе за повећање производње оружја, међутим, како каже, када треба да се донесу конкретне одлуке, западне земље се "даве у бескрајним дискусијама".

"Проблем је што немамо времена за то. Морамо да пливамо", рекао је шеф украјинске дипломатије.

Он је поручио да верује у украјинске оружане снаге, али је истакао да је проблем у томе што ће одбрана фронта без довољно артиљеријске муниције донети много више жртава.

"Зато захтевамо, молимо, преклињемо и инсистирамо да се производња повећа како би се на фронт испоручило више артиљеријске муниције", рекао је Кулеба.

Према његовим речима, најбољи начин да се осигура безбедност Немачке и других европских земаља јесте да се Украјини обезбеди све што јој је потребно за победу и ослобађање окупираних територија.

"Русија ће напасти НАТО државу. Не знам да ли ће то одмах бити Немачка, али сам сигуран да је, ако Русија победи у Украјини, што нећемо дозволити, следећи корак против НАТО-а. И чим је нападнута чланица НАТО-а, Немачкој ће бити веома тешко да остане ван сукоба", рекао је Кулеба.

 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести