СЛОВАЧКИ ПРЕМИЈЕР ИЗГОВОРИО ОНО ШТО СЕ УКРАЈИНЦИМА НЕЋЕ ДОПАСТИ За крај рата с Русијом морају да се одрекну дела територије

БРАТИСЛАВА: Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је да је уступање дела украјинске територије Русији једини начин да се оконча рат са Русијом и поновио је да се противи чланству Украјине у НАТО, преноси портал Политико.
q
Фото: Tanjug (AP Photo/Petr David Josek, File)

"Мора постојати нека врста компромиса. Шта очекују, да ће Руси напустити Крим, Донбас и Луганск? То је нереално", рекао је Фицо за словачки јавни сервис РТВС.

Словачки премијер преузео је власт у децембру 2023. године након што је његова левичарско-популистичка партија Смер победила на септембарским изборима уз обећање да ће престати да шаље оружје Кијеву, да ће блокирати потенцијално чланство Украјине у НАТО и да ће се супротставити санкцијама Русији. Уочи планираног састанка словачког лидера са украјинским премијером Денисом Шмихалом у среду, Фицо је у суботњем интервјуу поновио своје противљење настојањима Украјине за придруживање НАТО.

"Рећи ћу му да сам против чланства Украјине у НАТО и да ћу ставити вето.То би била само основа за Трећи светски рат, ништа друго. Украјина није независна и суверена земља већ је под тоталним утицајем и контролом Сједињених Америчких Држава", рекао је Фицо и нагласио да Украјина од Словачке "неће добити никакво оружје".

Према његовим речима, Украјина је једна од најкорумпиранијих држава на свету.

Словачки премијер је прошле недеље подржао мађарског премијера Виктора Орбана у блокирању пакета помоћи ЕУ Украјини од 50 милијарди евра.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести