Лукашенко вратио златне резерве из иностранства

МИНСК: Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да је била стратешки исправна раније донета одлука да се из иностранства у земљу врате све златне резерве.
aleksandar lukasenko tanjug
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

"Браво за Националну банку и владу. Пре три месеца сам дао задатак да се све златне и девизне резерве врате у земљу, посебно злато. У земљу је враћено све до последњег грама злата", рекао је Лукашенко.

Белоруски лидер је истакао да земља има довољно резерви да одржи курс националне валуте на прихватљивом нивоу, а похвалио је Националну баку и Савет министара, који још нису "стварно" почели да користе златне резерве, преноси Спутњик.

Лукашенко сматра да управо због тога нема катастрофалне ситуације са курсом националне валуте. Истовремено је признао да у „појединим мењачницама у земљи некад може недостајати новца у готовини“ и дао је налог Националној банци да исправи ту ситуацију.

Према подацима Националне банке Белорусије, почетком 2020. године златне резерве земље су износиле 42,2 тоне. Првог јануара укупне златне и девизне резерве земље износиле су 9,39 милијарди долара, а 1. августа износе 8,86 милијарди.

Како су објаснили из Националне банке, златне резерве су племенити метали у облику златних полуга. Њима управља банка и део су Државног фонда племенитих метала Белорусије.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести