Маске не штите, КОВИД-19 се преноси и кретањем ваздуха?

БЕРЛИН: Један од тренутно најтраженијих немачких експерата за корона вирус вирусолог Кристијан Дростен тврди да се корона вирус може пренети и кретањем ваздуха, као и да једноставне маске за лице не штите од заразе оне који их носе.
maska
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Иако то може деловати апсурдно, корона вирусом вас може заразити и особа која вам је окренута леђима, каже Дростен.

Када неко дише или кија, "капљица аеросола средње величине остаје у ваздуху неко време и ако постоји кретање ваздуха она се преноси даље, без обзира да ли неко седи окренут леђима према вама", тврди овај стручњак.

Управо због тога што је могуће преношење вируса ваздушним путем нема научних доказа да маске које многи људи данас носе омогућавају заштиту од заразе, наводи он.

"Преко ивице маске можете удахнути аеросол који се мало дуже задржи у просторији", каже Дростен, додајући да ни материјал од којег су израђене једноставне маске није довољно добро решење за сврху у коју се користи.

Занимљиво је да и Дростен на јавним местима носи маску, коју је добио на поклон у једној продавници.

Међутим, не знајући да ли је и он сам преносилац заразе или не, он то чини да би заштитио друге.

"Уколико сам заражен, барем могу да поштедим своје окружење на тај начин", каже овај берлински стручњак, а преноси немачки часопис “Фокус”.

Дростен такође подржава коришћење података из мреже мобилне телефоније у циљу праћења физичких контаката које остварују заражени корона вирусом.

Ако корисник мобилне телефоније добије поруку да је био у контакту са зараженом особом, он потом може да се понаша у складу са том чињеницом и прати сопствено здравствено стање, при томе свесније избегавајући све контакте са другим особама који нису апсолутно нужни, каже Дростен.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести