Нетањаху позвао Ганца у коалицију, предлаже ротирање

ТЕЛ АВИВ:  Израелски премијер Бењамин Нетањаху наговестио је данас могућност договора о ротирајућем председавању владом са главним ривалом на протеклим изборима, центристом Бенијем Ганцом, након што га је позвао да формирају владајућу коалицију.
Benjamin Netanjahu  Foto: AP Photo/Oded Balilty
Фото: AP Photo/Oded Balilty

Говорећи на комеморативној свечаности бившем премијеру Шимону Пересу, Нетањаху је подсетио да је тај левичарски политичар био у коалицији са конзервативним Јицаком Шамиром и да су се они ротирали на челу владе између 1984. и 1988. године.Нетањаху је раније данас изјавио да нема шансе да ће моћи да формира десно оријентисану владу после избора и позвао свог главног ривала, центристу Бенија Ганца, да му се придружи у широкој колицији.

За сада нема одговора из Ганцовог штаба Плаво-беле партије, преноси Ројтерс.Претходно је АП јавио да ће израелски премијер покушати да формира коалицију са својим верским и националистичким савезницима, упркос лошим резултатима на парламентарним изборима.

Како се наводи, из кабинета премијера Нетањахуа саопштено је да израелски лидер неће присуствовати овогодишњем заседању Генералне скупштине УН у Њујорку.Пут је отказан неколико сати после затварања биралишта, када су анкете показале да Нетањаху неће имати већину у парламенту.

Такође, отказан је и његов сусрет са америчким председником Доналдом Трампом.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести