НЕЗАВИСНА КАТАЛОНИЈА НА ВИДИКУ? Председник Каталоније очекује да се самоопредељење нађе на дневном реду 2024.

Каталонски председник Пере Арагонес очекује да се питање самоопредељења те шпанске покрајине нађе на дневном реду састанка који ће се одржати током првог квартала 2024. године.
e
Фото: Pixabay.com

Седмицу након састанка у Барселони са премијером Шпаније Педром Санчезом, Арагонес је одбио евентуалне преговоре о "јединственом финансирању" за Каталонију које захтева покрет за независност покрајине, чиме би се отклонила потреба за референдумом.

Протекле недеље, шпански социјалисти, чијим редовима припада Санчез, изнели су понуду за потенцијални договор о већој аутономији Каталоније, као и новом фискалном пакту, али су одбили да преговарају о суверенитету покрајине, будући да такав потез крши Устав Шпаније, преноси Мундо.

У божићној поруци, Арагонес је поручио да је решење конфликта могуће кроз гласање на коме ће "Каталонци слободно одлучити о својој политичкој будућности", као и да га је немогуће решити фискалним споразумом који није у складу с интересима Каталоније.

Партије Ескера републикана, којој припада Арагонес, и Хунтс, чији је вођа бивши каталонски председник Карлос Пуђдемон, захтевају од централне владе у Мадриду порески систем за Каталонију сличан Баскијском економском споразуму или Наварском споразуму, са сопственим трезором који прикупља и управља свим порезима у заједници, пише шпански Мундо.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести