Суспендовани каталонски лидер најавио ванредне изборе

БАРСЕЛОНА: Суспендовани каталонски лидер Ким Тора најавио је да ће за неколико месеци бити расписани ванредни регионални избори, након што је врховни суд потврдио првостепену пресуду којом се Тори забрањује да у периоду од 18 месеци обавља јавне функције.
Katalonski regionalni lider Kim Tora Foto: AP Photo/Paul White
Фото: AP Photo/Paul White

Ова одлука врховног суда Шпаније изазвала је током протекле ноћи демонстрације у Барселони, пренео је Ројтерс, а Тора је током свог телевизијског обраћања јавности, најавио да ће се жалити на ову пресуду врховног суда коју је описао као политички мотивисану и донету с циљем да се сруши регионална власт у Каталонији.

Врховни суд Шпаније је потврдио пресуду ниже судске инстанце којом се каталонском председнику забрањује улазак у кабинет и обављање председничких дужности јер је уочи избора 2019. године на зграду државне институције налепио плакат којим позива да се ослободе сепаратистички лидери.

Судско веће је јуче једногласно одлучило да потврди првостепену пресуду којом се председнику Киму Тори забрањује обављање званичне функције у периоду од 1,5 године и одређује новчана казна у износу од 30 хиљада евра.

Торин заменик Пере Арагонес ће, у складу са законом, обављати председничке дужности до наредних избора.

"Потребна нам је прекретница, нови плебисцит који ће поврдити резултате октобарског референдума из 2017. године", изјавио је Тора позивајући се на референдум о независности Каталоније одржан 2017. године који је шпанско правосуђе прогласило илегалним.

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести